Αίτημα Γιάννη Μαλανδράκη, για παραχώρηση στον Δήμο Πλατανιά κτημάτων που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών

Στην πρόταση που είχε υποβάλλει και στο παρελθόν για παραχώρηση των ακινήτων, έκτασης 90 στρ. στην Κοινότητα Ταυρωνίτη του Δήμου Πλατανιά, τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα, επανέρχεται με σχετικό έγγραφό του, ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης.

Στο έγγραφο που απεστάλη στους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  Κ. Πιερρακάκη, τονίζει ότι το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο παραμένει ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο, καθώς ενώ έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΕΘΙΑΓΕ για γεωργική έρευνα, ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αναφέρει δε ότι, “στο πλαίσιο της ταχύτατης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμος έχει καταρτίσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο οποίο κρίνεται αναγκαίο να ενταχθεί και η εν λόγω έκταση, για την αξιοποίησή της”.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαλανδράκης προτείνει  τη χρήση του χώρου για “την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου, που θα διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και υποδομές, καθώς το υπάρχον κτίριο δεν επαρκεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου.  Συνδυαστικά με αυτό, το παλαιό σχολείο θα αξιοποιηθεί με την μετατροπή του σε κύτταρο πολιτισμού στην περιοχή, η οποία δε διαθέτει ανάλογες κτιριακές υποδομές για το σκοπό αυτό”.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Μαλανδράκης, προτείνεται να ανεγερθεί ένα υψηλών προδιαγραφών κτιριακό συγκρότημα, το οποίο θα λειτουργήσει ως κόμβος καινοτομίας, (Innovation Hub), ο οποίος θα ενισχύει τη τεχνική κι επιχειρηματική δημιουργικότητα και καινοτομία, φέρνοντας σε επαφή ειδικούς, επενδυτές, επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και νέους που αναζητούν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και μέλλον.

Στην περίπτωση του Δήμου Πλατανιά, ο Κόμβος θα είναι προσανατολισμένος αρχικά προς θέματα περιβαλλοντικά, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση, την τουριστική κι αγροτική ανάπτυξη και την προστασία της βιοποικιλότητας της Κρήτης.

Ακόμα, ο δήμαρχος Πλατανιά αναφέρει στους αρμόδιους υπουργούς ότι, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Κόμβος Καινοτομίας, θα κατασκευαστούν επίσης εγκαταστάσεις με δυνατότητα φιλοξενίας ψηφιακών νομάδων, μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη μορφή απομακρυσμένης εργασίας. Οι εγκαταστάσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν χώρους εργασίας, συνεδριάσεων, άθλησης καθώς και διαμερίσματα προσωρινής διαμονής εργαζομένων και επισκεπτών. Θα υπάρχουν επίσης υποδομές κι υποστήριξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλών προδιαγραφών, τηλεδιασκέψεων, διαδραστικών προβολών και ψηφιακών εφαρμογών.

“Προσδοκούμε” καταλήγει ο κ. Μαλανδράκης “και στη δική σας προσωπική παρέμβαση, προκειμένου να δοθεί μια από κοινού οριστική λύση στο ομόθυμο και διαχρονικό αίτημα φορέων και τοπικής κοινωνίας, σχετικά με την παραχώρηση  των ανωτέρω γηπέδων – ακινήτων στον Δήμο Πλατανιά…”

14.12.2023