Αίτημα του εισαγγελέα του Δ.Π.Δ. για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ – Αντιδράσεις για την απόφαση

Άμεσες και σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας της χώρας είναι «πέρα από εξωφρενική» και ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε επίσης «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει εξίσωση – απολύτως καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρει: «Σημειώνω την απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αιτηθεί εντάλματα σύλληψης ενώπιον του προδικαστικού τμήματος Ι του ΔΠΔ κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και Γιοάβ Γκάλαντ. Η εντολή του ΔΠΔ, ως ανεξάρτητου διεθνούς θεσμού, είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου. Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: el.wikipedia.org

Τελευταία Άρθρα