Αιμιλία Πανταζή μια πρωτοεμφανιζόμενη στιχουργός

Αιμιλία Πανταζή είσαι μια πρωτοεμφανιζόμενη στιχουργός. Θα θέλαμε να μας πεις τι σημαίνει η μουσική για σένα;

Η μουσική για μένα είναι μαγεία, είναι βάλσαμο ψυχής. Παρόλο που δεν διαθέτω μουσική παιδεία, η μουσική με κάνει να ξεχνιέμαι, να ταξιδεύω, να ονειρεύομαι, να ταυτίζομαι με τον στίχο και τη μελωδία. 

Πως νοιώθεις ως στιχουργός;

Γεννήθηκα με το μικρόβιο της γραφής και μακάρι να συνεχίσω να γράφω με το ίδιο ακριβώς πάθος, για όλη μου την ζωή. Κατά βάση γράφω ποιήματα, αλλά μετά την γνωριμία μου με τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, γράφω στίχους που τους μελοποιεί και έτσι γεννιούνται τραγούδια. Αυτό το κάνω ζώντας τη λυτρωτική ιεροτελεστία κάθε στιγμής έμπνευσης και θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή το ότι συνεργάζομαι με έναν καταξιωμένο συνθέτη, έναν καταπληκτικό άνθρωπο με ευαισθησίες και ήθος. Τώρα αν είμαι ή όχι στιχουργός αυτό το αφήνω να το κρίνουν οι άλλοι. Εκ του αποτελέσματος θα εξαχθεί το συμπέρασμα. Η αίσθηση πάντως που έχω όταν ακούω τους στίχους μου ντυμένους με τον μανδύα της μουσικής δεν περιγράφεται με λόγια. Οφείλω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Γιάννη Κ. Ιωάννου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για τις υπέροχες μουσικές που χάρισε στους στίχους μου.

Από πού προέρχονται οι ιδέες και τα θέματα για των στίχων σου;

Αποτυπώνω συναισθήματα στο χαρτί. Τις ιδέες μου τις δίνουν η καθημερινότητα, η ζωή, η αγάπη, τα προσωπικά βιώματα και ο έρωτας. Μπορεί να ακούσω ή να δω κάτι και να με κυριεύσει η έμπνευση. Μπορεί να ξυπνήσω μέσα στη νύχτα γιατί τριγυρίζουν στη σκέψη μου στίχοι και να ψάχνω χαρτί να τους σημειώσω για να μην τους ξεχάσω. Ή να ξυπνήσω από τις 4 το ξημέρωμα για να γράψω κάτι πιο ολοκληρωμένο. Φαίνεται ότι το μυαλό μου ακόμα και στον ύπνο δεν σβήνει τα φώτα της έμπνευσης. 

Είχες ονειρευτεί ποτέ ότι θα άκουγες στίχους σου σε τραγούδι στο ραδιόφωνο;

Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα άκουγα στίχους μου στο ραδιόφωνο και σε γνωστές μουσικές πλατφόρμες. Δεν το είχα καν ονειρευτεί. Συνήθως έγραφα για μένα. Αυτό που έγινε ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη η οποία με γέμισε και με γεμίζει δάκρυα χαράς, αισιοδοξία, χαμόγελα και ψυχική ανάταση.

Ποιους Έλληνες στιχουργούς θαυμάζεις;

Είχαμε και έχουμε εξαιρετικούς στιχουργούς στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν καταθέσει την ψυχή και την αλήθεια τους στα τραγούδια τους. Σεβόμενη την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, άλλων ιδιαίτερα γνωστών και άλλων λιγότερο γνωστών, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα. Δεν θα ήθελα να αδικήσω ή να παραλείψω κανέναν.

Για τον κύκλο τραγουδιών «Μικρά ερωτικά» σε στίχους δικούς σου, μουσική του Γιάννη Ιωάννου και ερμηνεία της Κατερίνας Παπαδημητρίου τι έχεις να μας πεις; 

Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν, μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν με πολύ μεράκι μα πάνω από όλα με πολύ αγάπη. Έχουν μέσα τους και επάνω τους το αποτύπωμα της ψυχής μας. Μετά από πανδημία, εγκλεισμούς, έλλειψη ανθρώπινων επαφών έγιναν η σανίδα σωτηρίας μας. Μας γλύτωσαν από την κατάθλιψη και τα ψυχοφάρμακα. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να πλέκω διθυράμβους για τα έργα μου.

Αυτό που έχω να πω με το χέρι στην καρδιά είναι η ευχή και η επιθυμία όλων των συντελεστών να αφιερώσετε στα τραγούδια μας, λίγο από στον χρόνο σας, λίγο χώρο στη ζωή σας και την καρδιά σας. Θα είναι ιδιαίτερη τιμή να αγαπηθούν από όλους εσάς όσο αγαπήθηκαν και από εμάς.

Αιμιλία σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας είπες.

Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, την ωραία κουβέντα μας και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω δημόσια.

 

11.5.2022