Αλέξανδρος Κακαβάς : Η ζωή μας είναι ένα σενάριο με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Συνέντευξη του πρόεδρου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρου Κακαβά στη δημοσιογράφο Κατερίνα Καράμπελα και στο lifespeed.gr

Κύριε Κακαβά θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα σας ως πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος;.

Κατά πρώτον να διευκρινίσω ότι το όραμά μου δεν αφορά απλώς την Ένωση, αφορά όλη την Ελλάδα και τους κατοίκους της. Και θα χαιρόμουν εάν όλος ο κόσμος κατέληγε να κατανοήσει τη σημασία του σεναρίου. Του σεναρίου σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας καθώς το σενάριο δεν προσδιορίζει μόνον το τηλεοπτικό η κινηματογραφικό έργο, αλλά την ίδια τη ζωή εκάστου ανθρώπου. Η ζωή μας είναι ένα σενάριο με απρόβλεπτη εξέλιξη. Θα ήθελα λοιπόν κάποια στιγμή να αναγνωρισθεί η αξία του σεναρίου ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που υφιστάμεθα οι σεναριογράφοι. Ακόμα και καταξιωμένοι δημιουργοί αγνοούν, εσκεμμένα, ότι εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον Θεό και Θεός ην ο λόγος. Όσο σημαντική και εάν είναι η εικόνα δεν υπερτερεί του Λόγου και τούτο αποδεικνύεται από τις μεταφορές στην οθόνη και στο σανίδι έργων Λόγου πολλών εκατοντάδων ετών, για να μην είπω χιλιετιών. Επίσης θα ήθελα κάποια στιγμή να επανέλθουμε στην εποχή όπου η ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια ριψοκινδύνευαν εμπιστευόμενοι Έλληνες σεναριογράφους με Ελληνικά θέματα, είτε πρωτότυπα είτε εκ διασκευής Ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Κάτι που γινόταν επίσης, παλιότερα, στον Ελληνικό κινηματογράφο, οι περισσότεροι σεναριογράφοι του οποίου έφυγαν παραπονεμένοι ότι το έργο τους δεν εκτιμήθηκε δεόντως, παρά τη μεγάλη απήχηση που είχε στο κοινό, παράπονο που εξέφραζαν άλλωστε και αρκετοί σκηνοθέτες της εποχής εκείνης. 

 

 Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας; 

 

Η Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας  είναι μια λέσχη Πολιτισμού για όλους αφορά όλη την επικράτεια και συνεστήθη προκειμένου να υποστηρίξει περισσότερο τις πολιτιστικές προσπάθειες των πλέον απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών, αλλά φυσικά και της Αθήνας και των εν λόγω αστικών κέντρων. 

 

 Πείτε μας λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό Τοπολατρεία; 

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό με στόχο την ανάδειξη του τόπου μας υπό τρεις εκφάνσεις. Φύση, άνθρωπος, Παράδοση. Ένας απλός διαγωνισμός, στον οποίον μπορεί να μετάσχει ο οιοσδήποτε χρησιμοποιώντας απλώς το κινητό του.

 Πρόσφατα ανακοινώσατε τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Μονολόγων επί Σκηνής θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτόν; 

Ο Διαγωνισμός Μονολόγων είναι μια πολιτιστική δραστηριότητα για την οποία αισθάνομαι δικαιωμένος, αφού την υπέροχη ιδέα του μέλους μας Θανάση Σκρουμπέλου την επεξέτεινα σε όλη την επικράτεια δίδοντας την ευκαιρία στους πάντες να αποκτήσουν μια προσωπική δημιουργική διέξοδο και να απολαύσουν είτε οι ίδιοι, είτε σε συνεργασία με κάποιον ερμηνευτή/τρια το δημιούργημά τους. Ο 1ος Διαγωνισμός γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πιστεύουμε ότι και ο αριθμός συμμετοχών στο 2ο θα μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο. 

Τι ακριβώς είναι η έκδοση «Πέραν του Σεναρίου» που πρόσφατα παρουσιάσατε στο ξενοδοχείο Ιλίσια; 

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι το αποτέλεσμα μιας ιδέας που είχα η οποία αποσκοπούσε να καταδείξει ότι οι σεναριογράφοι είναι πολυτάλαντοι με ικανότητες που τους επιτρέπουν να χειρίζονται πέραν του σεναρίου και άλλα είδη δημιουργικής γραφής. Όπερ και το εν λόγω βιβλίο όπου σεναριογράφοι και μερικοί δημιουργοί, φίλοι της Ε.Σ.Ε., παρουσίασαν ευσύνοπτα, on camera, το δημιουργικό τους έργο, πλην σεναρίου. Τις κινηματογραφημένες αυτές διαλέξεις μετατρέψαμε σε αυτό το πόνημα που φέρει τον τίτλον «Πέραν του Σεναρίου»

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την Εβδομάδα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου; 

Η Εβδομάδα Σύγχρονου Ελληνικού Έργου αφορά στην παρουσίαση 6 θεατρικών και των μονολόγων που πέρσι διακρίθηκαν στον 1ο πανελλήνιο Διαγωνισμό και θα διεξαχθεί με την αμέριστη βοήθεια του χαρισματικού μέλους μας Αλμπέρτας Τσοπανάκη στο θέατρο της, το θέατρο Παραμυθίας, από τις 6 έως και τις 12 Μαρτίου 2023 ήτοι επί μία εβδομάδα. Κατά την εβδομάδα αυτή θα παρουσιασθούν οι διακριθέντες μονόλογοι, τα έργα των νικητών των δύο θεατρικών διαγωνισμών που οργανώνουμε επί σειρά ετών με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ένα έργο της Αλμπέρτας Τσοπανάκη, ένα έργο επιλογή της Αλμπέρτας, ένα έργο μέλους της Ένωσης και ένα έργο μέλους της Λέσχης. Ομιλούμε περί θεατρικής πανδαισίας όπως αντιλαμβάνεσθε και πρόκειται για έργα γραφέντα κατά τα έτη 2022-2023. Πιο σύγχρονα δεν γίνεται. 

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις για την περίοδο 2022 – 2023;

Πολλές αλλά οι σημαντικότερες είναι τρεις. Η παρουσίαση των εκδόσεων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και συγκεκριμένα των βραβείων σεναρίου, θεατρικού έργου και στίχου. Η διαδικασία ανάδειξης των καλυτέρων μονολόγων του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων χάρις στον Υφυπουργό κύριο Άγγελο Συρίγο, την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χάρις στον Περιφερειάρχη κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα, της Περιφέρειας Αττικής χάρις στην πρώην αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κυρία Μαίρη Βιδάλη, της Δυτικής Μακεδονίας και πολλών Δήμων. Τέλος μια συναυλία αφιερωμένη σε 15 εκλιπόντες κορυφαίους Έλληνες στιχουργούς που θα δοθεί από τον μουσικοσυνθέτη, φίλο της Ε.Σ.Ε., Γιώργο Αλτή και την κομπανία του.  

 

Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει την τέχνη της Σεναριογραφίας ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει.

 

 Ίνα είμαι ειλικρινής εάν ακολουθήσει βήματα δεν θα φθάσει κάπου. Θα συνιστούσα να βουτήξει στα βαθιά και να προσπαθήσει να αντιπαρέλθει τις πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κατά την μακρά διαδικασία μύησης του στον θαυμαστό κόσμο του σεναρίου και ιδίως του σεναρίου μυθοπλασίας. Ως σωσίβια μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ελάχιστα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά για την τέχνη και τεχνική του σεναρίου και να παρακολουθήσει κάποιο από τα σεμινάρια της Ένωσης. Όμως καλύτερη λύση όλων θα ήταν να κατάφερνε να ενταχθεί σε μια δημιουργική ομάδα σεναριογράφων ακόμα και ως διαλογογράφος ώστε μαθητεύοντας δίπλα σε κάποιους καταξιωμένους επαγγελματίες να μυηθεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην τεχνική του σεναρίου 

15.11.2022