Αλέξανδρος Κακαβάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η εξωστρέφεια μονόδρομος για την ανάπτυξη της συγγραφής σεναρίων και την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων

Υπέρ μιας νέας, εξωστρεφούς πολιτικής όσον αφορά τα σενάρια και την οπτικοακουστική παραγωγή τόσο «ως προς την αντίληψη πρωτίστως, αλλά και ως προς τη γλώσσα» για την περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου, τάσσεται μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.) Αλέξανδρος Κακαβάς.

Χρειάζονται, τονίζει «ιστορίες, ελληνικές και μη, που να αφορούν όμως και τους ξένους». Επισημαίνει, δε, ότι πρέπει να περιορισθεί «η εξ αρχής χρηματοδότηση προτάσεων παραγωγής από τους κρατικούς φορείς» και προτείνει «να παρεμβαίνουν μόνον μετά την αποδεδειγμένη ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους χρηματοδότησης της παραγωγής. Το κίνητρο του κέρδους που χαρακτηρίζει μια ελεύθερη οικονομία, συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικών, τολμηρών και πρωτότυπων, έργων και τη διάδοση τους, παγκοσμίως, με όφελος για τη χώρα μας»

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος συμβάλλει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Όπως είπε ο Αλέξανδρος Κακαβάς διοργανώνει «διαγωνισμούς, ανώνυμους, σεναρίου, θεατρικού έργου σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στίχου με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή» ενώ, ενώ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χάρις στον υφυπουργό κύριο Άγγελο Συρίγο, προβαίνει σε διαγωνισμό «ερμηνείας επί σκηνής πρωτότυπων μονολόγων» σε συνεργασία με το θέατρο Παραμυθίας.

Το Πανόραμα σύγχρονου θεατρικού έργου, τα σεμινάρια σε δήμους της Αττικής με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής, τα επαγγελματικά σεμινάρια/εργαστήρια σε συνεργασία με το New York College, η μελοποίηση των βραβευμένων στίχων από νέους συνθέτες, η παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων δημιουργών (σεναριογράφων, γελοιογράφων, στιχουργών), οι παρουσιάσεις των εκδόσεων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αλλά και η υπηρεσία κατοχύρωσης των έργων της διάνοιας αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις της Ένωσης.

«Όλες οι δράσεις της Ε.Σ.Ε. ανεξαιρέτως έχουν έναν μοναδικό στόχο. Να προσφέρουν ευκαιρίες σε νέους, όχι απαραίτητα μόνον νεαρούς, δημιουργούς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διατυπώσουν τις απόψεις τους χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες τέχνες ως δημιουργική διέξοδο» αναφέρει ο Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διακεκριμένος και βραβευμένος σεναριογράφος ο ίδιος, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. επί 10 συναπτά χρόνια αλλά και παλαιότερα, και έχει βιώσει καλές και κακές στιγμές.

«Ίσως φανώ υπερβολικός όμως, καλύτερη στιγμή δεν έχει, ακόμα, υπάρξει» υπογραμμίζει και συνεχίζει «πέραν φυσικά των στιγμών όπου εκδηλώνεται, με ποικίλους τρόπους, η εκτίμηση και αγάπη που τρέφουν δι’ εμέ μέλη της Ε.Σ.Ε., κάποιοι συνάδελφοι άλλων ιδιοτήτων του χώρου, και κάποιοι, ελάχιστοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που στηρίζουν την Ε.Σ.Ε.».

«Κατά τα πρόσφατα χρόνια», εξηγεί, «επιλέξαμε, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, να ασκήσουμε μια πολιτική εξωστρέφειας επιδιώκοντας να αφυπνίσουμε το πολιτιστικό ενδιαφέρον όλης της Επικράτειας όσον αφορά κυρίως την οπτικοακουστική τέχνη αλλά και τη θεατρική, τη στιχουργική κ.ά.».

«Το δύσκολο και απαιτητικό αυτό έργο αντί να βρει υποστηρικτές έχει προκαλέσει τη μήνη πολλών παραγόντων του χώρου, φορέων και ατόμων, που επιμένουν να θεωρούν ότι μόνον η δική τους δημιουργική έκφραση έχει λόγο ύπαρξης και εξ ου μόνον εκείνοι πρέπει, εσαεί, να επιχορηγούνται από το Κράτος» αναφέρει.

«Για αυτό», προσθέτει, «στρέφονται με κάθε δυνατό, και πολλές φορές αθέμιτο και ανήθικο, τρόπο κατά της Ένωσης ή ακόμα και κατά του κόσμου ανά την επικράτεια που στηρίζει το έργο της».

«Η Ένωση», λέει, «βασίζεται κυρίως στην προσφορά και συμβολή των μελών της. Κατά δε τα πρόσφατα τέσσερα έτη, από το 2019 έως σήμερα, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, πέραν των προσφορών του Περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Γεωργίου Πατούλη και της πρώην αντιπεριφειάρχη Πολιτισμού κυρίας Μαίρης Βιδάλη, η κύρια οικονομική υποστήριξη προήλθε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη».

«Οι χειρότερες στιγμές», αναφέρει, «είναι περισσότερες καθώς οι απόψεις μου περί μείωσης της κρατικής παρέμβασης με έχουν καταστήσει ενοχλητικό και ανεπιθύμητο εξ ου και πολλάκις επιχειρήθηκε να σπιλώσουν το όνομά μου, ακόμα και να με εξοβελίσουν».

«Αντέχω επειδή μου εμφυσεί θάρρος και σθένος η αγάπη του κόσμου που αντιμετωπίζει ως διέξοδο στις διάφορες κρίσεις που βιώνει τις πολιτιστικές δράσεις της Ε.Σ.Ε.. Εξ ου και είμαι ακόμα παρών και μαζί με μια μικρή ομάδα συναδέλφων της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. συνεχίζουμε με όση επιρροή διαθέτουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε, αν όχι να αλλάξουμε, προς όφελος των πολλών την κρατούσα κατάσταση στο σύγχρονο, πολιτισμό» καταλήγει ο Αλ. Κακαβάς.