«Ήρθε η ώρα του λαού. Η κυβέρνηση της ακρίβειας, η κυβέρνηση των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών, η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό»
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο κατάμεστο κόσμου, που έχει συγκεντρωθεί στο κλειστό γήπεδο του «Απόλλωνα» στη Πάτρα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το «πάθος» και η «αποφασιστικότητα» του κόσμου που παρευρίσκεται δηλώνει όχι μόνο τη «δυνατότητα» του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, αλλά ότι βρίσκεται ήδη «μπροστά στις μεγάλες ευθύνες» που του δώσει ο λαός για να «βγάλει τη χώρα από το τέλμα που έχει οδηγηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια».
«Όποιος ξέχασε, θυμήθηκε και έμαθε, έμαθαν οι νεότεροι τί σημαίνει η δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά αντιδρώντας στο άκουσμα του εν λόγω συνθήματος και τόνισε πως «ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης».
«Η απάντηση που θα δώσει ο λαός θα είναι συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε πως «ο εφιάλτης που ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα φτάσει στο τέλος του» και «η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο».
Από το βήμα του κλειστού γηπέδου, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στους κυβερνητικούς λαϊκισμούς περί «πεζοδρομίων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε πως τα πεζοδρόμια είναι «κομμάτι της ιστορίας» του λαού καθώς εκεί κερδίθηκαν οι μεγάλες δημοκρατικές του κατακτήσεις, θυμίζοντας μία σειρά μεγαλειωδών ιστορικών ξεσηκωμών, όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με νόημα σημείωσε, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μπορεί να τα φοβάται, αλλά να μην τα υποτιμά».
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά είπε: «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ο θράσος σήμερα να μας κουνά και το δάκτυλο.
Ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού.
Και να μιλά για πεζοδρόμιο. Αυτός που τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία την πρόδωσε και την απαξίωσε. Που παραβίασε τους κανόνες της.
Αλλά ακόμη κι έτσι, καλό είναι σήμερα να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες. Ότι και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας. Στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.
Από τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη, ως τη Πρωτομαγιά του 36. Από τη κατοχή έως το Πολυτεχνείο. Και από τον ανένδοτο για τη δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου και τις διαδηλώσεις για την αποστασία μέχρι τους αγώνες του 114 και τις συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης.
Ας μη τα υποτιμά λοιπόν τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ο κος Μητσοτάκης. Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας»
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση για μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες στη Βουλή κάνοντας λόγο για πεζοδρομιακή δημοκρατία και δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει τη χώρα στον βούρκο. Ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, την εγκαταλείπει».
Τα καθεστώτα πέφτουν από τον λαό και αυτό μας διδάσκει η ιστορία, είπε ο Τσίπρας. «Γι΄αυτό κι εμείς απευθυνόμαστε μόνο στον λαό. Η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι δύσκολη, δεν έχουμε απέναντι τον Μητσοτάκη αλλά όλο το σύστημα που στηρίζει τον Μητσοτάκη», συνέχισε.
«Τα άθλια μέσα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν μια αστοχία, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης»
Η μάχη που έχουμε να δώσουμε, διεμήνυσε ο Τσίπρας, είναι να πείσουμε τους νέους να πάνε στην κάλπη, να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.: «Αν αυτό κερδηθεί αυτό το στοίχημα, η αλλαγή θα γίνει πράξη και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι βέβαιη την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την εκτροπή, κάλεσε τον λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του και ζήτησε εκ νέου την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
«Όποτε και να τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκη, τη Δευτέρα θα έχουμε τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μαξίμου εκτός κι αν αποφασίσει να μην έρθει» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τον πολιτικά ομογάλακτο και προκάτοχο της θέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν δέχτηκε να παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης-παραλαβής το 2015.
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που μπορεί να φέρει και θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση»
Το παραπάνω επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προφανώς αναφερόμενος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ υποστήριξε ότι «το κράτος Δικαίου γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη» και ότι η ΕΥΠ έγινε ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία του καθεστώτος Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός θα δώσει εξηγήσεις για την «πρωτοφανή εκτροπή ή θα πάμε με βαριά σκιά προς τις εκλογές». «Θα μας πει γιατί έδωσε εντολή να ακούει τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και παράγοντες; Θα μας πει αν υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας;» ανέφερε, επιμένοντας να ζητά από την κυβέρνηση απαντήσεις.
«Θα μας πει αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε τους υπουργούς του ή απλά ήθελε να τους έχει στο χέρι; Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κο Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή αναλογική;»
Ο ίδιος, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι επιχείρησε να κρύψει την αλήθεια στο σκοτάδι γιατί υπάρχουν λόγοι ιδιοτέλειας και συμφέροντος και όχι εθνικής ασφάλειας. «Πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ενώ πριν αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ωτακουστής πρωθυπουργός».
«Είδαμε πίσω από τα μεγάλα λόγια της δήθεν αγάπης για την πατρίδα, ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια να την εμπλέκουν σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την Δικαιοσύνη παντού όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας μία προοδευτική κυβέρνηση. Ο ίδιος εξήγησε πως το σχέδιό περιλαμβάνει να «ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Το σχέδιό μας να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες. Το σχέδιό μας να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγουμε περισσότερο πλούτο κι αυτός να κατανέμεται στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν».
Όπως πρόσθεσε: «Το σχέδιό μας να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες. Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Το σχέδιό μας να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
«Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους τη καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους. Το σχέδιό μας, τέλος, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας», συμπλήρωσε.
«Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη»
Ο Αλέξης Τσίπρας από το κλειστό γήπεδο του «Απόλλωνα» στην Πάτρα, έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κος Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, να συνεργαστεί με τον κο Μητσοτάκη.
Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του.
Αλλά γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, του κου Βορίδη, του κου Πλέυρη, του κου Γεωργιάδη και εσχάτως και του κου Καρατζαφέρη».
3.2.2023