Αλέξης Τσίπρας: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη

Οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, το σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η εξωτερική πολιτική και η ανάγκη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον καγκελάριο το σχέδιό του «για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας, που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας». Ένα σχέδιο, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στοχευμένες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να συμπεριληφθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και κυρίως του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Ένα σχέδιο που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων, ένα σχέδιο που στόχο έχει την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στοχευμένες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βέβαια και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολαφ Σολτς ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας, όπως είπε, «την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης σταθερότητας στην περιοχή». Ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία να περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα, με σαφείς όμως “κόκκινες γραμμές” και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στη Χάγη».

Στη συνάντηση τέθηκαν όμως και οι ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει «την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο σε κάθε χώρα ξεχωριστά όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η δεξιά συνεργάζεται σε κάποιες χώρες με την ακροδεξιά και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη». Οι προοδευτικές δυνάμεις, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, μπορούν να δώσουν διέξοδο. «Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη», κατέληξε.

Κώστας Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

21.4.2023