Αλμπέρτα Τσοπανάκη: Ο σουρεαλισμός κατά την δική μου άποψη είναι τρόπος ζωής στην καθημερινότητα των ανθρώπων

Είδα την παράσταση «ΕΛΛΑΣ ΚΟΜΠΛΕ» σε σκηνοθεσία Αλμπέρτας Τσοπανάκη. Η παράσταση “μιλά” για ένα υποθετικό γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη στο δικαστήριο της Χάγης για διαφθορά και συγκάλυψη. Η φαντασία, το χιούμορ και οι ατάκες, μας ξάφνιασαν ευχάριστα, η μουσική κι ο χορός συμπλήρωναν την παράσταση και χαλάρωναν τον θεατή. Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί και η σκηνοθεσία εύστοχη. Μην την χάσετε !

Με αφορμή την παράσταση ρωτήσαμε την σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό της παράστασης Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Κ.Κ.: Κα Τσοπανάκη αυτή τη φορά διαλέξατε μία σουρεαλιστική κωμωδία για να θίξετε ευαίσθητα θέματα, που θα έλεγα ότι είναι διαχρονικά. Η κωμωδία είναι πιο δύσκολη αλλά πιο προσιτή; Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση και τους συνεργάτες σας.

Α.Τ.: Με το Ελλάς κομπλέ γράφοντας το και στη συνέχεια σκηνοθετώντας το και παίζοντας στη σκηνή απέδρασα από ότι με θλίβει, την διαφθορά που την συναντάς παντού την έλλειψη συνείδησης την υποκρισία , ότι τσακίζει την ψυχή και σκεπάζει με ομίχλη την σκέψη. Ο σουρεαλισμός κατά την δική μου άποψη είναι τρόπος ζωής στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Για μένα αυτή η καθημερινότητα που δεν την αντιλαμβανόμαστε στη ζωή μας με κεντρίζει να την αναπαράγω στη σκηνή . Όλοι μας πιστεύομε ότι δεν είμαστε εμείς αλλά άλλοι κι όμως βλέπουμε στοιχεία του εαυτού μας πάνω στη σκηνή…

 

Ο Κωνσταντίνος Τσιμούρης που παίζει τον διαπλεκόμενο δικηγόρο της Ελλάδος ο οποίος τραγουδάει χορεύει και επιμελείται της μουσικής, η Λουκία Κλεώπα που παίζει την δικαστή τραγουδάει και χορεύει ως διάσημη ντίβα του Χόλυγουντ, η Ειρήνη Κοτσαρίνη ως Εμινέ (σύζυγος Ερντογάν και δικαστής), ο Πέτρος Λενούδιας, ως προσωπικός πιλότος της Ελλάδος), ο Κυριάκος Μιγγείρος ως Ερντογάν αλλά και Εισαγγελέας η Δέσποινα Ιεραπετριτάκη ως δικαστής και μάρτυρας, ο Θησέας Χριστοφόρου ως Βεζίρης-Καραγκιόζης και μάρτυρας κατά της Ελλάδας με την θρήσκα και Χριστιανή σύζυγό του την οποία υποδύεται η Ειρήνη Βασιλάκη. Ενώ στο δεύτερο μέρος υποδύεται την ξεναγό Τουρκάν. Είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας μία ομάδα με κοινούς στόχους μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε κι αυτό φαίνεται στη σκηνή. Ήθελα γράφοντάς το να κάνω ένα διάλειμμα χαράς, στη συνέχεια την δική μου χαρά να την μοιραστώ με τους συνεργάτες μου και το κοινό, ένα διάλειμμα ανάμεσα στην καθημερινότητα που είναι τόσο φορτισμένη και αβέβαιη.

Κ.Κ.: Είστε γνωστή σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας τι σας εκφράζει περισσότερο;

Α.Τ.: Είναι αλληλένδετα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Γράφω από παιδί ασταμάτητα είναι η ζωή μου αυτή, γεννήθηκα μόνο για να γράφω αν έπρεπε να διαλέξω αυτό θα συνέχιζα να κάνω κι είναι επειδή μου αρέσει να δημιουργώ ταξίδια μέσα από τη φαντασία μου, πιστεύοντας ότι όλα μπορεί να συμβούν μέσα από την φαντασία, βλέπεις τον κόσμο περνώντας τον από το μικροσκόπιο της ψυχής και τότε βλέπεις πώς ο άνθρωπος στην πραγματικότητα είναι ο χαμένος γιατί έχει χρονολογία λήξης όπως και κάθε καταναλωτικό προϊόν…

Κ.Κ.:  Αισθάνεστε ότι έχετε να δώσετε πολλά ακόμα ή τουλάχιστον αυτό περιμένουμε από εσάς. Έχετε κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Α.Τ.: Γράφω ένα μυθιστόρημα Βασίλισσα Λουλουδιών που θα παιχτεί και στο θέατρο. Επίσης ασχολούμαι αυτό το διάστημα με το Φεστιβάλ Παραμυθιού μία κοινωνική δράση που ίδρυσα το 2016 και παρουσιάζεται στο θέατρο Παραμυθίας. Στη συνέχεια οι θεατρικές ομάδες επισκέπτονται ιδρύματα, που φιλοξενούν και νοσηλεύουν παιδιά με προβλήματα υγείας τα οποία στερούνται τη δυνατότητα μετάβασής τους στο θέατρο και δίνουν δωρεάν παραστάσεις.

Κ.Κ.: Αυτό είναι υπέροχο! Ευχαριστώ πολύ.

“ΕΛΛΑΣ ΚΟΜΠΛΕ”   της Αλμπέρτα Τσοπανάκη 
Μαύρη-σατιρική – σουρεαλιστική –  μουσικοθεατρική παράσταση.

Υπόθεση

Η Ελλάδα καλείται να δικαστεί  για διαφθορά και συγκάλυψη στο Δικαστήριο της Χάγης.Έτσι αποφασίζει προς εντυπωσιασμό   των Ευρωπαίων εταίρων, να κάνει αυτό  το ταξίδι  με το ελικόπτερό της. Μαζί της ταξιδεύουν  ο δικηγόρος της Σωκράτης Μπριζόλας και ο προσωπικός της πιλότος Πετρούκιος Πέττας. Κατά την πτήση των θα συμβούν διάφορα περιστατικά σουρεαλιστικών καταστάσεων. Όταν  τελικά κατορθώσουν   να παρευρεθούν  στο δικαστήριο της Χάγης, η Ελλάς θα εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους Δικαστές  με τους παράλογους  ισχυρισμούς της  τους οποίους προβάλλει.  Στη συνέχεια θα βρεθούν στην Τουρκία όπου θα οδηγηθούν από τον Βεζίρη αιχμάλωτοι  στον Σουλτάνο και την σύζυγό του… Η Μαύρη κωμωδία εξελίσσεται με ανατροπές εμπνευσμένη  από  την    “ Commedia dell’arte “ , τον βουβό  κινηματογράφο , το μιούζικαλ ,  το φιλμ νουάρ και το  θέατρο σκιών .

Σκηνοθεσία : Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Χορογραφίες : Χριστίνα  Καϊάφα
Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσιμούρης
Τραγουδούν : Κωνσταντίνος Τσιμούρης – Λουκία Κλεώπα
Σκηνικά -Κουστούμια : Πάολα Γερολυμάτου
Φωτιστικοί Σχεδιασμοί :  Σάββας Σουρμελίδης
Χειριστής Φώτων : Λευτέρης Κούνε
Παραγωγή : ΘΕΑΤΡΟΣΚΟΠΙΟ

Παίζουν : Αλμπέρτα Τσοπανάκη, Κωνσταντίνος Τσιμούρης, Κυριάκος Μιγγείρος, Ειρήνη Κοτσαρίνη,  Λουκία Κλεώπα,  Πέτρος Λενούδιας, Δέσποινα Ιεραπετριτάκη, Θησέας Χριστοφόρου, Παναγιώτης Σαριδάκης, Ειρήνη Βασιλάκη.

Διάρκεια 120  λεπτά με  διάλειμμα.

Πρεμιέρα Σάββατο 6 Απριλίου  2024 και ώρα 21:00 και  κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00  για 10 παραστάσεις.

Τιμή Εισιτηρίου (12 ευρώ Γενική Είσοδος)  και (8 Ευρώ Φοιτητικό, ΑμεΑ και Ανέργων)

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-paramythias-ellas-komple/

 

Τελευταία Άρθρα