Αλ. Τσίπρας: Έρχονται οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στο τόπο

«Ως πρωθυπουργός παρέλαβα μια χώρα χρεοκοπημένη και δεν είχα να μοιράσω 50 δισ. αλλά υποχρέωση να μαζέψω 37, όπως έκανα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε να μοιράσει, αλλά αν ρωτήσετε τον κόσμο έξω, όλοι απαντούν «εμείς δεν ενισχυθήκαμε». Πού πήγαν τόσα λεφτά; Σε ισχυρούς και ημετέρους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του  στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. σχολιάζοντας τον σκανδαλώδη διαμοιρασμό κονδυλίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση ότι έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό. Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». Είπε ότι «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;». Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει». Είπε ακόμη ότι αυτό που οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».

Ενώ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε ότι «ο Ερντογάν να γνωρίζει, όταν απειλεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι απέναντί του δεν έχει έναν αδύναμο και απερχόμενο ΠΘ αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε όλοι ενωμένοι».

30.9.2022