Αλ. Τσίπρας: Γνωρίζατε τα πάντα και επί έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού, ψέμα πάνω στο ψέμα

Την υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει αυτήν τη φορά στον ελληνικό λαό “απαντήσεις” και να “μην το βάλει στα πόδια” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

“Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης”, είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας από την αρχή τον πρωθυπουργό ότι προκειμένου “να αποφύγει αυτή τη στιγμή”, προέβη σε “συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παρανομίες”.

«Κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε  εξαπατημένος.  Ένοχος είστε. Εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους.  Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας.

«Γνωρίζατε τα πάντα και επί έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά – καθώς πλέον υπάρχουν οι αποδείξεις από την ΑΔΑΕ – δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είχε προτιμήσει να τρέξει στην έξοδο και να λήξει τη συνεδρίαση αντί να δώσει απαντήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την εκτροπή της συγκάλυψης του σκανδάλου που μοιάζει ισότιμη με την εκτροπή των παρακολουθήσεων. «Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν.  Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές 10ετούς φυλάκισης που ξεστόμιζαν τα στελέχη σας, με την καταστροφή εγγράφων. Και βέβαια με τη σπίλωση, ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου» σημείωσε. «Και το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δε πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης. Που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από τη πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα δώσει τις απαντήσεις που περιμένει ο ελληνικός λαός. «Γιατί ακούγατε τον κύριο Χατζηδάκη ; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Ή μήπως υπήρχαν λόγοι που έχουν σχέση με την υλική και όχι την εθνική πραγματικότητα;  Γιατί ακούγατε τον κύριο Ανδρουλάκη;  Για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική;

Γιατί ακούγατε τον κύριο Κύρτσο;  Ήταν ύποπτος κατασκοπείας, ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του και από ευρωβουλευτής σας μετετράπηκε σε πολιτικό σας αντίπαλο;  Γιατί ακούγατε τον κύριο Κουκάκη;  Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών; Γιατί ακούγατε τον κύριο Τέλογλου;  Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει; Και τέλος:  Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών;» τα ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό.

«Και αλήθεια είναι και αυτές οι παρακολουθήσεις νόμιμες αλλά λάθος; Είναι νόμιμες αλλά ορθές; Ή είναι παράνομες; Κακουργηματικές πράξεις είχε πει ο κος Βορίδης, αν αποδειχθούν. Άλλα λέει τώρα. Και αν είναι νόμιμες και ορθώς γίνανε, αν ορθώς και νομίμως για λόγο εθνικής ασφάλειας παρακολουθείτο επί δύο συναπτά έτη ΑΓΕΕΘΑ, ο κος Φλώρος, τότε γιατί  πριν λίγες ημέρες ανανεώθηκε η θητεία του;» ζήτησε να μάθει.

«Ή η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και ορθή γιατί ο Αρχηγός ήταν ύποπτος κατασκοπίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος εθνικής ασφάλειας σε αυτή τη περίπτωση, και θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, ή η παρακολούθηση είναι παράνομη και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, να μην βρίσκεται στη θέση του» σημείωσε.

«Να σταματήσετε επιτέλους να μας πουλάτε διαρκώς ανέξοδο πατριωτισμό» συνέχισε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας απαντήσεις για την παρακολούθηση των  επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Σε τριάμισι χρόνια έχετε υπογράψει συμβάσεις 14 δις για εξοπλιστικά προγράμματα, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες.  Κάποια από αυτά αναγκαία, κάποια άλλα χωρίς καν να υπάρχει αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας. Και κάποια σε προφανή και εξόφθαλμη, σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» ανέφερε.
«Και κυρίως προχωρήσατε σε αυτές τις συμβάσεις των 14 δις χωρίς πρόβλεψη να πάει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Ούτε μια θέση εργασίας στην Ελλάδα. Όλες στη Γαλλία» ανέφερε ακόμη πρόσθεσε με νόημα για τη σύγκριση: « Ας θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις 8 δις, με σημερινές τιμές.  Εσείς έχετε υπογράψει σε 3,5 χρόνια 14 δις».

Kώστας Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

27.1.2023