Αλ. Τσίπρας: Δεν αποδεχόμαστε ότι θα έχουμε πολίτες β’ κατηγορίας – Δεν αποδεχόμαστε ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας αβοήθητους στο κρύο

Στην επίσκεψή του στην Φλώριναα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τα εξής: Επισκέπτομαι σήμερα τη Φλώρινα, μια περιοχή ιδιαίτερα βεβαρημένη όπου η ανεργία αυξάνεται, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν προς το κέντρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το εξωτερικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πολιτεία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν εδώ.

Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο, οι δυσκολίες μεγεθύνονται από την ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το κόστος της θέρμανσης ήταν πάντοτε δυσβάσταχτο, οι συνθήκες αυτές είναι ακόμη χειρότερες.

Στη Φλώρινα ιδιαίτερα, που έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα και έναν χειμώνα μακράς διάρκειας, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά ζητήματα επιβίωσης.
Διότι νοικοκυριά που δεν αντέχουν αυτό το κόστος είναι αντιμέτωπα με τη φτωχοποίηση, επιχειρήσεις που δεν αντέχουν αυτό το κόστος είναι αντιμέτωπες με το λουκέτο.

Συναντήθηκα στην Αθήνα με την Επιτροπή των Φορέων της Φλώρινας πριν από δύο εβδομάδες και τους υποσχέθηκα ότι άμεσα θα επισκεφτώ τη Φλώρινα για να αναδείξω αυτό το μείζον ζήτημα.

Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε πολίτες β’ κατηγορίας.

Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας να μένουν αβοήθητοι στο κρύο και στην παγωνιά.

Για όλη την Ελλάδα θα έπρεπε η κυβέρνηση εδώ και καιρό να είχε προβλέψει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα χαμηλότερα προβλεπόμενα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα καύσιμα.

Για τη Φλώρινα, όμως και για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μακρύ και παρατεταμένο χειμώνα αυτό αποτελεί όρο επιβίωσης.