Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου έχουν κλέψει

Συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανταλλαγή.

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση, να συζητήσει με τις εκπροσώπους των αρχαιολόγων και να καταθέσει την άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα από το think tank, Τάσος Τανούλας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που μιλούν ρητά για δανεισμό ή για ανταλλαγή και με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

«Αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και συνολικής διάστασης, διότι οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένες σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Και η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα – πολύ δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας – στα παρανόμως αποσπασθέντα – στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κώστας Μεσσηνέζης

7.1.2023