Αλ. Τσίπρας: Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής του ρεύματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών δήλωσε ότι δε βρισκόμαστε σε μια εποχή κανονικότητας και, εφόσον συμβαίνει αυτό, πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να λειτουργεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Με γνώμονα την κοινή ωφέλεια ή με γνώμονα την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών;

Επίσης είπε πρώτιστο μέλημά μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια και να μειωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί που παίρνει ο καταναλωτής. Οφείλει πρωτίστως η ΔΕΗ να σταματήσει τη λογική της αισχροκέρδειας.

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής.

Έχει περάσει ένας μήνας από τη συνεδρίαση της Βουλής, όταν ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών θα φτάσει το 90%. Ακόμα μετράει ο κ. Μητσοτάκης. Νομίζω ότι έχουν χάσει το μέτρημα.

Δεν θα δεχόμουν να αποχωρήσω από Σύνοδο Κορυφής με χώρες που έχουν διεκδικήσει και έχουν κερδίσει να αποσυνδέσουν την τιμή της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, και η Ελλάδα να μην πάρει τίποτα.

Αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή ήταν ένα ατόπημα από την πλευρά του Προέδρου Ζελένσκι και ένα φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση και Βουλή. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει όλη τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας, διότι είναι ο εκλεγμένος επικεφαλής μιας χώρας που βάλλεται. Έχουμε τη βάναυση εισβολή, τη βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει δώσει άλλες επτά φορές τη δυνατότητα σε ξένους ηγέτες να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, να μιλήσουν και να πουν ό,τι θέλουν ελεύθερα, όχι να φέρουν μαχητές μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων. Όχι διά της πλαγίας οδού να δίνουμε το βήμα της ελληνικής Βουλής σε νεοναζί.

Η κυβέρνηση στην κρίση της Ουκρανίας, και σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας, έχει κινηθεί με επιπολαιότητα – και είμαι επιεικής στους χαρακτηρισμούς μου. Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να είναι στις χώρες της πρώτης γραμμής σε αποστολή πολεμικού υλικού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα ταυτόχρονα.

Πατάω σε μία βάρκα, που είναι αυτή των συμφερόντων της χώρας μου, της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των αξιών μας: της ειρήνης, της συνεργασίας, της σταθερότητας. Αυτή είναι η βάρκα που πρέπει να πατούν οι δυνάμεις που θέλουν να έχουν έναν σημαντικό ρόλο για να πάνε τη χώρα μπροστά.
Εμείς δεν είμαστε ούτε «φιλορώσοι», ούτε «αντιρώσοι». Ούτε «φιλοαμερικανοί», ούτε οι «αντιαμερικανοί».

Εμείς είμαστε με την ειρήνη, με τη σταθερότητα και με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.