Αλ. Τσίπρας : Είναι η μέθοδος της διασφάλισης εξουσίας μέσω της συγκέντρωσης κρίσιμων πληροφοριών

Θέματα δημοκρατίας με αφορμή τις υποκλοπές ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συνεδρίασε σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι στη Βουλή κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης κρύβεται από την Ωρα του Πρωθυπουργού, κρύφτηκε από την PEGA, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του, κατά την οποία ο ίδιος εστίασε στην επίθεση συγκάλυψης και ελεεινολογίας εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. «Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;», αναρωτήθηκε για ακόμη μία φορά ρητορικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλ. Τσίπρας θέτει ξανά το ερώτημα του εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τελικά υπουργούς, με οποιονδήποτε τρόπο.

Στην «ευθύνη» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προστατέψει την κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια και τις ανισότητες και να βγάλει τη χώρα «από το βούρκο» των υποκλοπών, αναφέρθηκε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» της Δημοκρατίας αλλά και της κοινωνίας.

«Ως το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης έχουμε σήμερα, την ευθύνη και την υποχρέωση να βάλουμε ένα τέλος στην παρακμή. Να συνεγείρουμε τους δημοκρατικούς πολίτες, δείχνοντάς τους τη διέξοδο. Την ελπίδα για την προστασία της κοινωνίας και την έξοδο από το βούρκο για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας του, ενώ μίλησε για «χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρει «ρεαλιστικές λύσεις» στα προβλήματα που αφήνει πίσω του το «καθεστώς Μητσοτάκη» και να φέρει «όσο πιο γρήγορα την αλλαγή που απαιτούν οι καιροί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως καμία κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση «δεν κυβέρνησε με τέτοια περιφρόνηση απέναντι όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και το ίδιο το πολίτευμα» και πως ο χαρακτηρισμός «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», είναι τελικά «ελαφρύς».

Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά στον πρωθυπουργό, τόνισε πως «οι παρακολουθήσεις» δεν ήταν «ένα ατύχημα» ή «στιγμιαίος αυταρχικός εκτροχιασμός του αλαζόνα κ. Μητσοτάκη», αλλά μια «μέθοδος διακυβέρνησης». «Είναι η μέθοδος της διασφάλισης εξουσίας μέσω της συγκέντρωσης κρίσιμων πληροφοριών. Από όλους, μα πρωτίστως από τους ανθρώπους γύρω του. Για να εξασφαλίσει τη σιωπή και την ανοχή τους, η οποία γίνεται συνενοχή», σημείωσε και έκανε λόγο για «άθλια μέσα» προκειμένου «να επιβληθεί μια άθλια πολιτική».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και πάλι την παραίτηση του πρωθυπουργού υπό το φως των νέων αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας πως σε καμία χώρα του Δυτικού Κόσμου «δεν θα μπορούσε να σταθεί στη θέση του». Σχολίασε, δε, πως ο κ. Μητσοτάκης «κρύβεται και χυδαιολογεί», αφού δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει την ενοχή του. Επανέλαβε, λοιπόν, την ερώτησή του εάν και η ΕΥΠ -εκτός από το Predator- παρακολουθούσε τους υπουργούς του, καλώντας τον να ζητήσει από την ΑΔΑΕ έλεγχο στους παρόχους για να φανούν οι όποιες παρακολουθήσεις. «Επειδή γνωρίζει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, κρύβεται. Και ταυτόχρονα ηγείται της επιχείρησης συγκάλυψης και της χυδαίας επίθεσης, της ελεεινολογίας απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για την τελευταία «επίθεση» του πρωθυπουργού στο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πάγια θέση του για την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. «Το μόνο νέο στοιχείο που έχει προστεθεί στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες είναι ότι στις αποκαλύψεις των ημερών, ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών βρίσκεται και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιναύαρχος Α. Αλεξόπουλος», είπε και διερωτήθηκε αν μπορεί να διαψεύσει ο πρωθυπουργός ότι ήταν σε παρακολούθηση ο διευθυντής εξοπλισμών. «Διότι εδώ δεν πρόκειται για ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ζητήματα εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το έλλειμμα δημοκρατίας σε έλλειμμα εθνικό στο εξωτερικό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική γενικότερα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή και το χθεσινό επεισόδιο στη Λιβύη, τονίζοντας πως «ακυρώνεται η εθνική στρατηγική δεκαετιών», λόγω της «ανασφάλειας» του πρωθυπουργού και «της απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τον υπουργό των Εξωτερικών». «Κανένας δε θα δεχτεί παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας στο όνομα οποιασδήποτε κομματικής ή προσωπικής επιδίωξης», δήλωσε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας «τα παιχνίδια του διχασμού και τις επιθέσεις εθνικοφροσύνης στην Αριστερά και τη δημοκρατική παράταξη».

Περνώντας στα ζητήματα της οικονομίας, μίλησε για απόγνωση των πολιτών «από τη τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματός τους», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση για μη λήψη ουσιαστικών μέτρων απέναντι στις αυξήσεις και την αισχροκέρδεια, την ώρα που επωφελούνται golden boys και «κοράκια»: «9,5 δισ. οι επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια, 4 δισ. τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ και μηδέν από μηδέν τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών».

«Όλοι αυτοί λοιπόν, που πέρασαν τα πάνδεινα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα γίνονται μάρτυρες αυτής της κατάλυσης κάθε έννοιας νομιμότητας», είπε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του, ενώ διαμήνυσε πως «η κυβέρνηση των υποκλοπών δεν θα χρειαστεί πια να στήσει αυτί για να ακούσει το “Φύγετε» στο καθεστώς σήψης και παρακμής […] «Η δική μας ευθύνη λοιπόν είναι πια πολύ βαριά. Να γίνουμε το όχημα της λύτρωσης για την κοινωνία που υποφέρει και για τη δημοκρατία που απειλείται», κατέληξε.

«Η Δημοκρατία που με τόσες θυσίες και αγώνες αποκαταστάθηκε στη χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βουλιάζει μέσα στο ζόφο και στην παρακμή ενός σκανδάλου που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας γιατί συγκάλεσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρoσέθεσε: «Η κοινωνία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βυθίζεται και αποσυντίθεται από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων».

Περιγράφοντας το “χρέος” του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ως το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης έχουμε σήμερα, την ευθύνη και την υποχρέωση να βάλουμε ένα τέλος στη παρακμή. Χρέος μας δεν είναι η αναμέτρηση με τους υβριστές. Ούτε η απαντήσεις στις χυδαιότητές τους. Χρέος μας πρώτιστο είναι η αναμέτρηση με τις τρομακτικές δυσκολίες που αφήνει η ισοπεδωτική πολιτική τους. Χρέος μας είναι να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Αλλά και να οργανώσουμε την αντίσταση στο καθεστώς του ζόφου και της υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Και την αλληλεγγύη που δύσκολες ώρες κρατά την κοινωνία όρθια. Και βεβαίως χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φέρουμε όσο πιο γρήγορα την αλλαγή που απαιτούν οι καιροί».

Δεδομένη και αδιάρρηκτη η ενότητα του λαού απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, να αφήσει ο Μητσοτάκης τα διχαστικά κηρύγματα, η Αριστερά και η Δημοκρατική Παράταξη έχουν αποδείξει διαχρονικά την αγάπη τους για την πατρίδα

18.11.2022