Αλ. Τσίπρας : Η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση

Με πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση ξεκίνησε την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι της Τρίτης .

Για το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη και τις κατηγορίες του πρωθυπουργού είπε ότι «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην αριστερά συνολικά. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια αλλά γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση». Θύμισε ότι είχε καταθέσει τροπολογία που θα μπορούσε να αποκλείσει κάθε κόμμα που θα είχε στους συνδυασμούς του καταδικασμένους.

Για την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη είπε: «Γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον ‘Αρειο Πάγο, για μία τροπολογία που δεν ψηφίσαμε». Θύμισε ακόμη την καταγγελία του κ. Τζανερίκου ο οποίος κατήγγειλε ότι τον κάλεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να διευθετήσεις το θέμα. «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη».

Σημείωσε ακόμη ότι «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου».

Διέψευσε δε την πληροφορία ότι «συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη» λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «τακτικές Τραμπ» και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη-Βαρουφάκη». Ξεκαθάρισε ότι «Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά».

Μεταξύ άλλωνο Αλ. Τσίπρας τόνισε :

-Η απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνηση.

-Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ- 5,5 δισ. Τον Σεπτέμβριο τα είχαν κοστολογίσει τα ίδια 25 δισ. τώρα λένε 70; Οταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ο κ.Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο.

-Ανταποκρίθηκε η ΝΔ στα όσα έταζε το 2019; Εταζε καλύτερες δουλειές, μισθούς, λιγότερους φόρους και ασφάλεια: Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια, για το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, τη βενζίνη, κουπίνια παντού. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι επιβάρυνε τη μεσαία τάξη, είχαμε έναν στόχο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε λόγω πανδημίας κανέναν περιορισμό. Πάμε να δούμε τι έγινε με τους φόρους.  Λόγω έμμεσων φόρων πληρώνουμε 2,8 δισ. παραπάνω την περίοδο 2019- 2023. Είναι τρομακτική η υπερφορολόγηση. Είναι τραμπ-ική η στάση του κ.Μητσοτάκη, αμφισβητεί ακόμη και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που είχε ότι ο μέσος μισθός μειώθηκαν κατά 7,5%. Πού πήγαν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς;

-Οταν ήμουν πρωθυπουργός είχαν μια σαφή υποχρέωση και έναν σαφή εθνικό στόχο, είχαμε πάνω μας την τρόικα, τη Λαγκάρντ, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τίποτα από όλα αυτά.

-Εχουμε στα τρόφιμα 14,5 % πληθωρισμό. Εχουμε κρατική αισχροκέρδεια, 4,5 δισ. παραπάνω το 2022 από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ. Σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι. Οταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός ο πληθωρισμός ήταν 1%.

-Είχαμε θεσμοθετήσει την 13η σύνταξη, είναι ένα δισ. ευρώ το χρόνο.

– Για τους μισθούς η πλειοδοσία είναι από την πλευρά Μητσοτάκη που τάζει 1.500 ευρώ μέσο μισθό, για τον κατώτατο μισθό λέμε να πάμε στα 880 ευρώ. Να μπορούν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δίνουν.

-Η πραγματικά οικονομία στενάζει λόγω της ακρίβειας. Θέλουμε να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα- δάνεια σε φίλους δίνει ο κ.Μητσοτάκης. Η μέση επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει έξω από τράπεζα.

-Ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά διότι 15 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα – και ούτε  ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία δίνει το 60% στην εγχώρια βιομηχανία. Τα χρήματα πρέπει να δίνονται με φειδώ, στοχευμένα και με έλεγχο. Θα επιδιώξουμε συμμετοχή στα προγράμματα για την εγχώρια βιομηχανία.

-Ο φράχτης δεν λύνει το πρόβλημα, αν κρίνεται για επιχειρησιακούς λόγους ότι πρέπει να επεκταθεί δεν έχουμε αντίρρηση. Πρέπει να αλλάξει πολιτική στην ΕΕ, το προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα.

-Με τον σεισμό στην Τουρκία η μεγάλη ένταση που ζήσαμε έχει καταλαγιάσει.

-Υπογράψαμε το 2019 τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες Νότια και Δυτικά της Κρήτης. Αν υπάρξουν από τις έρευνες κοιτάσματα θα αξιοποιηιούν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις ΑΠΕ.

Για τις συνεργασίες και πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή: Το 1ο με το 3ο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί, αν είναι η ΝΔ, δεν ξέρω: Εγώ δεν παρακολουθούσα τον κ.Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσε ο κ.Μητσοτάκης. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Με ενδιαφέρει να βάζει το κάρο πίσω από το άλογο. Θα καταθέσω αύριο αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 βασικές δεσμεύσεις για την ερχόμενη τετραετία.

-Για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του και θα το ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας.

-Για το «Συμβόλαιο Αλλαγής» που θα καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τετάρτη 3/5: Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Την αλλαγή τη θέλει ο λαός. Τι κρίσιμο είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην πράξη.

-Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές, βγάζουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει η ΝΔ, δεν θα έχουμε αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά καινούργια πρόσωπα. Να σας πω ότι θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης. κεντρικό θέμα την προηγούμενη περίοδο ήταν η πανδημία. Εχουμε ανθρώπους όπως τον Όθωνα Ηλιόπουλο στο Επικρατείας, την κυρία Λινού, τον κ.Γεροτζιάφα, τον κ.Τσακρή; Ελεγαν ότι είναι με τους άριστους Πού είναι;

 

Κώστας Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

2.5.2023