Αλ. Τσίπρας : Η απουσία διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία εγκυμονεί κινδύνους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται εκτενώς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής,  σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο της EURACTIV ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ασκεί δε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το γεγονός ότι σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, επισημαίνοντας τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο «ατύχημα».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει την έντονη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αποστολή όπλων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για επιπόλαιη στάση η οποία «όχι απλά μας βάζει σε περιπέτειες, αλλά δημιουργεί και συνθήκες που μπορεί να μας βλάψουν μελλοντικά».

Για τα θέματα της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι «η επόμενη κυβέρνηση και η μεθεπόμενη κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο διότι υπήρξε μια κυβέρνηση που ρύθμισε το χρέος και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια». Εκτιμά ο κύκλος αυτός έχει κλείσει για την Ευρώπη. «Αλλά ειδικά για την Ελλάδα, το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους, ότι έχουμε ακόμα για 7-8 χρόνια έναν καθαρό διάδρομο πολύ χαμηλών αποπληρωμών» αναφέρει.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται και στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. «Είναι ντροπιαστικό να κατατάσσεται η χώρα στην 108η θέση για την ελευθερία του Τύπου, στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα χαμηλότερα κι από την Ουγγαρία του Όρμπαν και ανάμεσα σε χώρας του τρίτου κόσμου» τονίζει. Κάνει λόγο για ένα καθεστώς που επιχειρεί να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ενημέρωση, και στον τρόπο που εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη, και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται συνολικά απέναντι στη διαφορετική άποψη.

«Νομίζω όμως ότι η Ελλάδα  και ο ελληνικός λαός έχουν πολύ ισχυρά αντισώματα δημοκρατίας και θα το λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν του όλο αυτό που έχει στήσει ο κ. Μητσοτάκης. Νομίζω, από ένα σημείο και μετά γυρίζει μπούμερανγκ, από ένα σημείο και μετά, το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφορετική άποψη στα ΜΜΕ, δεν μετράει υπέρ του κ. Μητσοτάκη» καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.\

27.6.2022