Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης, όχι του πολέμου

Την ανάγκη εθνικής σύνεσης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάχθηκε υπέρ των σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου αντί μέρος της λύσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε  να στείλει όπλα στην Ουκρανία, όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών αλλά μονομερώς.

Όπως σημείωσε, είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης να επιχειρήσει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να δικαιολογήσει κλίμα υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια και σχέδιο. «Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα» ξεκαθάρισε.

«Ο Πούτιν μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση» ανέφερε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στη χώρα μας.

«Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια πριν τον πόλεμο» τόνισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών» πρόσθεσε.

«Ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

1.3.2022