Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους την Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, δήλωσε:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με το νόμο Χατζηδάκη, που στην ουσία καταργεί το οκτάωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έρχεται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που στην πραγματικότητα ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία. Προωθεί την έννοια της υποχρεωτικότητας της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία, υποβαθμίζοντας τον ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για μια τιμωρητική διάθεση και απέναντι στον άνεργο και απέναντι στον εργαζόμενο. Η διαγραφή από τα μητρώα, αν αρνηθεί να πάει σε μια θέση εργασίας την οποία δεν μπορεί να την αξιοποιήσει για δύο χρόνια, είναι τιμωρία.
Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση με πολύ άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας, απέναντι συνολικά στην κοινωνία, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μια κρατική στοργή.
Οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να δείξουν, μέσα από τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους, ότι αυτές οι επιλογές είναι και απαρχαιωμένες και επικίνδυνες. Θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αναστραφεί αυτή η πορεία της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.