Αλ. Τσίπρας : «Η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος με διαφορά»

Μιλώντας στην γεμάτη κόσμο κεντρική πλατεία του Περιστερίου, σε μια συγκέντρωση την οποία χαρακτήρισε «την πιο αληθινή, πιο αδιάψευστη σφυγμομέτρηση», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η στήριξη του κόσμου είναι ο λόγος για τον οποίο δεν τολμά να προκηρύξει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, και για τον οποίο δε θα αντέξει για πολύ: «Γιατί βλέπω στα πρόσωπά σας τη σιγουριά. Βλέπω στα πρόσωπά σας το αύριο. Γιατί είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι. Γιατί η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει. Γιατί όποτε και να στηθούν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτος και με διαφορά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην υπόσχεση που έδωσε το βράδυ των εκλογών του 2019, “όταν έκλεινε ένας κύκλος μιας συγκλονιστικής πορείας με ένα διόλου ευκαταφρόνητο σχεδόν 32% στην κάλπη”, ότι θα αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φτιαχτεί ένα μεγάλο, μαζικό και λαϊκό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς.

“Και να που σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάναμε την υπόσχεσή μας πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά το 3ο Συνέδριό του και την εκλογική διαδικασία της 15ης του Μάη, δεν είναι απλά άλλο ένα κόμμα. Έστω μεγαλύτερο. Είναι ένα άλλο κόμμα, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τα 110.000 νέα μέλη του κόμματος.

«Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Για αυτό και λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέθεσε τους επτά βασικούς άξονες του προγράμματος των πρώτων ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη.

Ειδικότερα:

 • Κανένα νοικοκυριό δεν θα ξοδεύει τρεις μισθούς για ρεύμα και βενζίνη
 • Η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές.
 • Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 • Νέο ΕΣΥ πλήρως στελεχωμένο
 • Επιστροφή αναδρομικών
 • Κανένας νέος δεν θα στερηθεί το δικαίωμα να σπουδάσει στην Ελλάδα
 • Δικαίωμα των νέων στη στέγη με στεγαστική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε έγκλημα και ακραίο κυνισμό την εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά. «Δεν μας ενδιαφέρει η φθορά του Μητσοτάκη, αλλά η φθορά της κοινωνίας που καταρρέει. Οι εκλογές έγιναν εθνικά ανεύθυνη επιλογή όταν κατάλαβε ο Μητσοτάκης ότι δεν τον βολεύει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η «μεγάλη, καθοριστική, ζωτικής σημασίας μάχη, είναι η μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του πρωθυπουργού «οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του. Ο ίδιος επέτρεπε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές. Και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή.

Ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε. Έγινε εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει. Η αλήθεια είναι όμως μία. Και την καταλαβαίνουμε όλοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρήκε χρήματα για το πάρτι αισχροκέρδειας και απευθείας αναθέσων 7 δισ. ευρώ αλλά δεν βρήκε για να:

 • Μειωθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη
 • Μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα βασικής κατανάλωσης
 • Γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή, χιλιάδες επαγγελματίες αναγκάζονται να επιστρέψουν
 • Για να πάρουν πίσω τα αναδρομικά τους οι συνταξιούχοι που τους εξαπάτησαν

«Τα κλεφτόδεντρα θα τα ξεριζώσουμε. Δεν είναι υπερβολή.Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα. Μια κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και τα κέρδη για τη μικρή μειοψηφία. Δέκα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τρία μεγάλα funds. Και βέβαια για τα εκατοντάδες γαλάζια golden boys που έχουν αλώσει το δημόσιο. Γι’ αυτούς και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρεται μόνο η κυβέρνηση. Και κυβερνά με το ψέμα και με τη προπαγάνδα της ενημέρωσης 108. Γιατί αυτή είναι η θέση της χώρας στον κόσμο στην ελευθεροτυπία. Τελευταία στην Ευρώπη. Για αυτό και λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει».

12.7.2022