Αλ. Τσίπρας: Ιδού τι έφερε η τετραετία του «οδοστρωτήρα» Μητσοτάκη

Με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής  ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επανέλαβε και την πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ των δύο. Εξαπέλυσε παράλληλα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης αλλά και συγκεκριμένα για την πρόχειρη νομοθέτηση, κατηγορώντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «θεσμικό ερασιτεχνισμό και κοινοβουλευτική απαξία» σχετικά με την τρίτη τροπολογία σχετικά με το θεσμικό «στοπ» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ανέφερε χαρακτηριστικα ο Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη βουλή. Δε θέλει άλλες. Δε θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα». Κάνοντας μάλιστα χιούμορ -καθώς νωρίτερα μίλησε ο Μάκης Βορίδης-, είπε «αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο».

Ακολούθως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αθέτηση των υποσχέσεών του κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις. Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Και διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία». Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός μείωσε τους φόρους για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, ενώ αντίθετα δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους, διατήρησε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Παράλληλα είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους που είχε βάλλει για την αύξηση των επενδύσεων, επί των ημερών της μειώθηκε λόγω της ακρίβειας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις για τις συντάξεις αλλά αντίθετα «κατάργησε την 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικά για τις επενδύσεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι όλο παραπέμπονται για το μέλλον και στην πλειονότητά τους αφορούν real estate και deals από funds, που χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. «Αυτό λέγεται κερδοσκοπικός οπορτουνισμός» τόνισε, επικαλούμενος τον όρο που χρησιμοποίησε σε άρθρο του ο Κ. Σημίτης. «Δεν τον λες και ΣΥΡΙΖΑ τον Σημίτη;» σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση εκ νέου για «θεσμικό ερασιτεχνισμό και κοινοβουλευτική απαξία» και την κάλεσε να ψηφίσει, έστω και την ύστατη στιγμή, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.

«Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι γνωστή η τροπολογία μας. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα λάθος. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις. Και στα ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή. Και το ΜέΡΑ25 και όλη η Αριστερά;» είπε ακόμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι «η διατυπωμένη δημόσια κοινή συνισταμένη» άποψη έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα τη γνωστή θέση του κόμματος ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με μία μικρή προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει στις λίστες του καταδικασθέντες για ρατσιστικά εγκλήματα ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία.

«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε ακόμα. Και συνέχισε: «Το ζήτημα, λοιπόν, για μας είναι σαφές και καθαρό. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Στην πράξη. Δε θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν. Είμαστε σίγουροι για αυτό».

«Αν μπορούσε ο Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιούσε και τον αέρα που αναπνέουμε»

Δριμύτατα πυρά εξαπέλυσε όμως και για τον τομέα της οικονομίας, ενώ ζήτησε να ψηφιστεί η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νερό. «Ο κ. Μητσοτάκης αν μπορούσε θα ιδιωτικοποιούσε και τον αέρα που αναπνέουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού έγινε αντιληπτή με βάση τα ακόλουθα:

  • Με το διαγωνισμό παραχώρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022, και
  • Με τη ρύθμιση Σταϊκούρα στο Νόμο 4964 του περασμένου Ιουλίου, που επιχείρησε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
  • Με τη δημόσια προαναγγελία, ήδη από το 2020 του σχεδίου συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, και την εκπόνηση μελετών για ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες υποδομές.

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα και όχι μετά τις εκλογές στην επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. “Αλλά δεν θα το κάνετε” συμπλήρωσε. “Αν αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, θα ιδιωτικοποιήσει και τον αέρα που αναπνέουμε, αυτή είναι η λογική του”. “Για αυτό και τελικά τα διλήμματα της κάλπης είναι πολύ πιο καθαρά από ότι νομίζετε. Υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό Δημόσια αγαθά ; Ή εμπόρευμα για ξεπούλημά και αισχροκέρδεια;” επισήμανε.

Κώστας Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

11.4.2023