Αλ. Τσίπρας: Να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη

Τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή κρίση, μέσα σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και κινδύνων, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του κόμματος μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις» και εξήγησε: «Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική. Και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες».

Ακολούθως έθεσε τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει το κόμμα: «Πού πάει η Ελλάδα; Πού πρέπει και θέλουμε να πάει, μέσα σε ένα κόσμο ανασφάλειας και κινδύνων; Πως θα θέσουμε ανάχωμα στη κρίση με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη; Πώς θα ξεφύγουμε από το σημερινό φαύλο καθεστώς που υπονομεύει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και δουλεύει εντατικά για τα κέρδη μια μικρής και κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας;».

Δίνοντας το ευρύτερο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το τέλος της ιστορίας, που υποσχέθηκε ο νεοφιλελευθερισμός, έχει αποδειχτεί η αρχή ενός νέου κύκλου γεωστρατηγικής αστάθειας, πολέμων, αίματος και προσφυγιάς: «Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, αντί να μειώνονται. Η άκρα Δεξιά, ακόμα και στη φαιά νεοφασιστική και νεοναζιστική εκδοχή της, τρέφεται από το βάθος, τον κυνισμό και το εύρος της προκλητικής αδικίας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η απληστία και η έλλειψη ενσυναίσθησης των λίγων και της πολιτικής κάστας που τους εκπροσωπεί, γεννούν την απόγνωση των πολλών. Κι αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη».

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες, περίπλοκες, και επικίνδυνες διεθνείς συνθήκες, η πατρίδα μας έχει την ατυχία να βρίσκεται με μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που πολλαπλασιάζουν με τις αποφάσεις τους τις οδυνηρές επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων.

Ακόμα χειρότερα, εκμεταλλεύονται τις κρίσεις ως ευκαιρία: Για να επιβάλουν πολιτικές που ευνοούν το μεγάλο πλούτο σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και να οικοδομήσουν ένα φαύλο καθεστώς αυταρχισμού, διαφθοράς, αδικίας και φαυλότητας. Να επιστρέψουν σε λογικές και δομές παρακράτους για να μπορέσουν με μεγαλύτερη άνεση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά δικαιώματα, να περάσουν ένα σύνολο από αντιλαϊκά μέτρα».

«Δεν είναι τυχαία η έκπτωση της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο στους δείκτες της ζωής των ανθρώπων.

Η πανδημία είναι παγκόσμια, αλλά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η έκθεση Λύτρα με τα ανατριχιαστικά ποσοστά θανάτου για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, δίνει μια απάντηση στο πώς και το γιατί. Δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι αυτά είναι ποσοστά Μητσοτάκη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκαθάρισε πως «το πρώτο, το κύριο, το αποφασιστικό, η αρχή για μια άλλη πορεία της χώρας, είναι να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα με αυτό το καθεστώς. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν  το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Πριν οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας γίνουν ανήκεστες. Πριν η παραγωγή της βίας και της σήψης που τη βλέπουμε ήδη να πολλαπλασιάζεται, ενίοτε και με τον πιο απεχθή τρόπο της κακοποίησης παιδιών, γίνει “κανονικότητα”.

Και για να απαλλαγούμε από το καθεστώς της αδικίας, των ανισοτήτων, της ελεγχόμενης ενημέρωσης, των απευθείας αναθέσεων, της συρρίκνωσης του κράτους δικαίου, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και να συντονίσουμε τη δράση μας με κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απλώνει το χέρι, χωρίς φυσικά να ξεχνάει και να παραβλέπει τις διαφορές, με τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της δημοκρατίας και της προόδου. Απλώνει το χέρι σε όλες τις συλλογικότητες που δρουν με όρους δικαιωμάτων και ανθρωπισμού. Σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που καταλαβαίνουν ότι η σταθερότητα έχει ως προϋπόθεση τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Να ενώσουμε δυνάμεις με στόχο να επιβάλουμε τη μόνη δημοκρατική διέξοδο στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον χειμώνα που έρχεται, τονίζοντας ότι «λέγεται και είναι αλήθεια ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας δύσκολος χειμώνας. Όχι πως ο προηγούμενος ήταν εύκολος. Ούτε βέβαια ισχύουν οι υπερβολές ότι θα είναι συγκρίσιμος με την κατοχή ώστε να δείξουν ότι είχαμε τις λιγότερες απώλειες. Ωστόσο η διατροφή, η θέρμανση, η επιβίωση, είναι ένας εφιάλτης για τα περισσότερα νοικοκυριά Ο λογαριασμός δε βγαίνει. Και η ανασφάλεια απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας».

Όπως είπε, «το ερώτημα λοιπόν είναι τι πρέπει να κάνουμε στις συνθήκες αυτές;

Πρώτα-πρώτα επιτρέψτε μου να σας πω τι δε πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Να ζητάμε από το κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι να βγούμε. Δε θέλουμε υπομονή. Θέλουμε δράση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «σ’ αυτό το χειμώνα της αγωνίας όμως δεν αρκεί για ένα κόμμα της Αριστεράς να έχει στη φαρέτρα του μόνο το άλφα της αντίστασης. Αλλά πρέπει να δουλέψουμε και για το άλφα της αλληλεγγύης.

Με ολόκληρες γειτονιές να χειμάζονται πριν έρθει ο χειμώνας. Με χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται όχι απλά στα όρια της φτώχειας, αλλά στα νύχια της πείνας. Με στρατιές ηλικιωμένων να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Και με την κρατική αδιαφορία, την απουσία και της πιο στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας, την ασυδοσία των κυκλωμάτων, να παράγουν τραγωδίες όπως αυτή του Κολωνού και δεκάδες άλλες, από τις οποίες ελάχιστες γίνονται γνωστές, δεν έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ως αριστεροί, να παραμένουμε παρατηρητές. Να περιμένουμε τη νίκη στις εκλογές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο χώρο μας και στη χώρα. Να ξελασπώσουμε τις λάσπες που θα μας αφήσουν όπως άφησαν πριν 7 χρόνια».

Η αλληλεγγύη να συνοδεύει την αντίσταση και η αντίσταση την αλληλεγγύη. Και έτσι τα δύο άλφα της δράσης μας θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο. Το άλφα της αλλαγής. Της πολιτικής αλλαγής Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή. Το τρίπτυχο που καταθέτω ως πλαίσιο προσανατολισμού και δράσης το επόμενο διάστημα  Για να στηρίξουμε τη κοινωνία. Για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική Για να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη, παντού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μάχη που μας περιμένει δε θα είναι εύκολη. Πρώτα από όλα με τα προβλήματα της κοινωνίας. Αλλά και η μάχη με τους πολιτικούς μας αντίπαλους. Γιατί απέναντί μας δεν είναι ο Μητσοτάκης. Είναι όλα μαζί τα συνασπισμένα συμφέροντα που από αυτόν κερδίζουν και τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Με κάθε τρόπο.

Δεν θα έχουμε λοιπόν μπροστά μας περίπατο, αλλά μια δύσκολη, κρίσιμη, εκλογική αναμέτρηση. Μια αναμέτρηση θα κρίνει όχι κάποια εναλλαγή στην εξουσία.

Αλλά αν η πατρίδα θα βυθιστεί στο βάλτο του καθεστώτος Μητσοτάκη, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνική πλειοψηφία. Ή αν θα ανασάνει στο ξέφωτο της δημοκρατίας, της προόδου, της δικαιοσύνης. Αν θα έχουμε αληθινή δημοκρατία ή ολιγαρχία. Μία αληθινή δημοκρατία ή θα μας κυβερνά σε καθεστώς οικογενειοκρατίας. Αν θα μας κυβερνά ένα κράτος δικαίου ή ένα παρακράτος που δεν διστάζει να προβεί και στα πιο ακραία εγκλήματα απέναντι στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως τις παρακολουθήσεις. Αν θε επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού ή θα βαθαίνει η αδικία παντού».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι δε θα έχουμε μια αναμέτρηση με όρους ισονομίας, χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, και κυρίως του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου.

Γνωρίζουμε ότι θα είναι απέναντί μας όλο το σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς και του χρήματος. Αλλά ταυτόχρονα όμως καλό είναι γνωρίζουμε ότι έχοντας απέναντί μας όλα αυτό το σύστημα, αυτό είναι αποτελεί ένα παράσημο και ένα όπλο. Αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους αλλά και αυτούς που απείχαν να προσέλθουν στη κάλπη

Με ένα κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο. Με ένα κόμμα που θα είναι παρόν σε κάθε χώρο που αγωνιά, αγωνίζεται και αναπνέει η κοινωνία. Με ένα κόμμα στραμμένο προς τα έξω, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Με τα τρία άλφα στη φαρέτρα μας, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αλλαγή. Θα πορευτούμε αποφασισμένοι να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη και μία δημοκρατική αναγέννηση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «οι επόμενοι μήνες θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για το κόμμα μας, για τις οργανώσεις και τα μέλη του, για όλους μας. Από την αποτελεσματικότητα, την αποφασιστικότητα, τη δράση μας το ερχόμενο διάστημα, πιστεύω ότι θα εξαρτηθούν πολλά, αν όχι όλα. Και όχι για μας, αλλά για την κοινωνία και τη χώρα. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ένα κόμμα όπως τα άλλα. Είμαστε το μεγάλο Αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαού μας του λαϊκού μας κινήματος».

Όπως ανέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πολύ περισσότερο, δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες. Είναι και είμαστε μια δύναμη αλλαγής και δικαιοσύνης, που συμμετέχει ενεργά, συλλογικά και οργανωμένα στην προσπάθεια της κοινωνίας ν’ ανοίξει τον δρόμο προς την πρόοδο. Ερχόμαστε από ένα δύσκολο χθες και θέλουμε να οργανώσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον λαό μας».

Αυτό, κατά τον Αλ. Τσίπρα «απαιτεί τη συμμετοχή κάθε μέλους μας. Και στο πιο μακρινό σημείο της Ελλάδας, τη συμμετοχή στον καθημερινό προβληματισμό και στη δράση μας. Απαιτεί ένα κόμμα, μια οργάνωση, μια δομή που δεν αναπαράγει τον εαυτό της, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Απαιτεί τη σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει. Και τη συλλογικότητα που προϋπόθεσή της είναι η σεμνότητα. Απαιτεί την πιο μεγάλη ελευθερία γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία. Και απαιτεί επίσης από όσες και όσους ο λαός και το κόμμα ανέδειξαν σε θέσεις ευθύνης, με ευθύνη αυτές τις θέσεις να τις διαχειρίζονται».

«Η σχέση ανάμεσα στο εγώ και στο εμείς ήταν πάντα μια δύσκολη και ευαίσθητη σχέση στην Αριστερά. Η ηθική και η πολιτική ήταν πάντα για την Αριστερά αξεχώριστες. Και ό,τι στους πολιτικούς μας αντιπάλους φαίνεται περιττό και ηθικοπλαστικό, για μας είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Αγώνες που απαιτούν κόμμα ζωντανό, και ανήσυχο αλλά και πειθαρχημένο, αποτελεσματικό», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε:

«170.00 μέλη είναι μια τεράστια δύναμη αλλαγής. Πολύ μεγαλύτερη αν υπολογίσουμε και το στενό κύκλο επιρροής που έχει κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι αναγκαίο λοιπόν σήμερα να πούμε ΝΑΙ σε ό, τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε ΟΧΙ σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μάχη που έχουμε μπροστά θα είναι δύσκολη. Πρώτα από όλα με τα προβλήματα, όχι με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, η μάχη με τα προβλήματα της κοινωνίας. Να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις».

22.10.2022