Αλ. Τσίπρας: Οι δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Η πανδημία ανέδειξε αφενός τα κενά του ΕΣΥ, αφετέρου την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας τόνισε στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» του ygeiamou o Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι έκανε πως δεν είδε την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα η οποία αποτέλεσε «κραυγή αγωνίας».

«Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ενας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στο μισθολογικό των υγειονομικών, με πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς όπως την αποκέντρωση του συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και τη δημιουργία κινήτρων για τους νέους γιατρούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας. Ήμασταν οι χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τον Μάρτιο είχαμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα 31% έναντι 5,8% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Οι αριθμοί για τη διαχείριση της Πανδημίας μιλούν από μόνοι τους».

«Αν ερχόμουν και σας έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε 3 δισ. για αμυντικές δαπάνες, δε θα μου λέγατε «πού τα βρήκες τα λεφτά». Γιατί όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία, πάντοτε υπάρχει αυτή η ερώτηση; Δεν ήταν ένας “πόλεμος” αυτός που ζήσαμε για δύο χρόνια με 30.000 νεκρούς;» επισήμανε σε άλλο σημείο.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είναι οξύμωρο, αλλά οι διαρροές για πρόωρες εκλογές προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο κάτοικος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τις διαψεύδει. Κάπως πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Εμείς βιαζόμαστε γιατί ένα πράγμα με ανησυχεί: τι θα παραλάβουμε ξανά…».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους καθηγητές Γιάννη Καλομενίδη, Αθηνά Λινού και Αθανάσιο Τσακρή. Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Αντώνης Σρόιτερ.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

7.6.2022