Αλ. Τσίπρας στην απονομή του α’ βραβείου στο ΠΑ.ΠΕΙ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρευρέθηκε στην απονομή του πρώτου βραβείου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος “Ενέργεια” του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε βραβεία που δίνονται μετά την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα που έλαβε από διεθνή βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα, ώστε να δίνονται βραβεία για την καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία σχετικά με την ειρήνη και τις διεθνείς σχέσεις στα Βαλκάνια.

«Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το σαράκι του εθνικισμού που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους λαούς στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη βαλκανική χερσόνησο, θα πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, στην επιστήμη και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που πρέπει να δημιουργήσουν μια διαφορετική κουλτούρα, βασισμένη στη γνώση. Να γνωρίζουν καλά τις διαφορές μας τις υπαρκτές, να καταπολεμούν τις ανύπαρκτες και να χτίζουν γέφυρες».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα Παρασκευή στην απονομή του πρώτου «Βραβείου Ειρήνης και Συνεργασίας των βαλκανικών χωρών», σε μεταπτυχιακή φοιτήτρια για την διπλωματική της εργασίας πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Πρόκειται για το βραβείο που θα δίνεται τα επόμενα έξι χρόνια σε πέντε πανεπιστήμια, ύστερα από την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δωρίσει τα χρήματα από τη βράβευσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας.

«Σήμερα για μένα είναι μια σημαδιακή ημέρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, στις 17 Ιουνίου του 2018 ήταν η ημέρα που μαζί τον Νίκο Κοτζιά βρέθηκαν στις Πρέσπες με τον τότε πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας πλέον και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ για να υπογράψουν την συμφωνία. «Η αλήθεια είναι ότι δεν ολοκληρώσαμε την 17η Ιουνίου, ακολούθησαν πολλοί δύσκολοι μήνες μετά, αλλά πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για εκείνη την ημέρα» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι πολλοί του λένε ότι η υπογραφή αυτή του στοίχισε μια δεύτερη κυβερνητική θητεία. «Λέω ότι αν είναι έτσι, τότε πράγματι άξιζε τον κόπο. Διότι το κρίσιμο για κάθε άνθρωπο που αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας του είναι όχι να επανεκλεγεί αλλά να κάνει το σωστό για τον τόπο, να υπηρετεί αυτό που ο ίδιος θεωρεί και που πιστεύω ότι η ιστορία πλέον αρχίζει σιγά σιγά να το ανταμείβει και να το αναγνωρίζει: το πατριωτικό καθήκον» τόνισε.

17.6.2022