Αλ. Τσίπρας στον Άρειο Πάγο: Πληγή για τη δημοκρατία οι παρακολουθήσεις..Τι απαντά η Κυβέρνηση

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όπου συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ι. Ντογιάκο για το θέμα των παρακολουθήσεων, δεδομένου ότι οι εξελίξεις που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι πολλές.

Κατά την έξοδό του από τον ‘Αρειο Πάγο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Εξέφρασα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη βαθύτατη ανησυχία μου για τις εξελίξεις. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για τη μετατροπή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε παραθεσμικό παράκεντρο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών ακόμα και δικαστών αποτελεί μεγάλη πληγή για την ίδια τη Δημοκρατία.

Η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική μας ασφάλεια. Έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε αυτή τη βαριά σκιά να πλανάται πάνω από το πολίτικο μας σύστημα και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλοι έχουμε την ευθύνη για την αναζήτηση των στοιχείων και των αποδείξεων για τη διαλεύκανση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης και για να χυθεί άπλετο φως την έχει Ελληνική Δικαιοσύνη. Όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Εκεί όπου με βάση τον νόμο υποχρεούται να τηρούνται αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και βεβαίως σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης».

Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Θέλω να ελπίζω -και ελπίζω- ότι σε αυτή τη χώρα οι θεσμοί της Δημοκρατίας λειτουργούν ακόμα. Θέλω κλείνοντας να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Τι απαντά η Κυβέρνηση 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στην αντίληψη ότι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη»

Η δικαιοσύνη κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει καμία σκιά και πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει και εξακολουθεί να εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο η δικαστική έρευνα δεν έχει αποτέλεσμα, αναρωτήθηκε ποιός προσδιορίζει πόσο μπορεί και πρέπει να κρατήσει μια έρευνα και τόνισε πως η δικαιοσύνη αξίζει της εμπιστοσύνης όλων μας και είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.
«Έχω απαντήσει», είπε σε ερωτήσεις για τα περί παρακολουθήσεων των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων. Επανέλαβε επίσης μετά από σχετική ερώτηση ότι η Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά και πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά στην καθολική απαγόρευσή τους.

5.12.2022