Αλ. Τσίπρας : Το γάντι του διχασμού που έριξε χτες ο κύριος Μητσοτάκης από αυτό το βήμα εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε

Με σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στη χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο για «σπάνιο κοινοβουλευτικά περιστατικό» ότι «ήρθε εσπευσμένα κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου για την παιδεία και όχι κατά την ημέρα της ψήφισής του» και τον κατηγόρησε ότι το έκανε για να «επωφεληθεί μιας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν» και «να βρει την ευκαιρία, να προβεί σε μια πρωτοφανή ακρότητα, σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, να συνδέσει την επίθεση την εμπρηστική με τη πολιτική αντιπαράθεση για τα εκπαιδευτικά θέματα και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Το γάντι του διχασμού που έριξε χτες ο κύριος Μητσοτάκης από αυτό το βήμα εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε», είπε και αρνήθηκε να «παρασυρθεί», όπως είπε, στον «τοξικό του κατήφορο», που είναι «επικίνδυνος για τη Δημοκρατία» και «για τον τόπο». «Το χορό του διχασμού ας τον σύρετε μόνοι, μαζί με τους οργανοπαίχτες των συμφερόντων που υπηρετείτε και τους χειροκροτητές της ενημέρωσης 108», δήλωσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, εξέφρασε «κατανόηση» για το «αδιέξοδο» στο οποίο βρέθηκε λόγω της «ανεπάρκειάς» του να «διαχειριστεί τις κρίσεις που ο ίδιος πολλαπλασίασε», ενώ παρέπεμψε και στην έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, η οποία όπως είπε «ντροπιάζει τη χώρα». «Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να γίνεται ο ίδιος παραγωγός τοξικότητας και διχασμού», σημείωσε, αναφερόμενος στο περιστατικό της «άστοχης, ατυχούς και απαράδεκτης διατύπωσης ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ» στο πρόσωπο της υπουργού Παιδείας. Όπως επισήμανε αυτή «απεσύρθη αμέσως» και ο βουλευτής ζήτησε συγγνώμη, ενώ τόνισε πως «δεν εκφράζει ούτε το κόμμα» ούτε εκείνον «προσωπικά».

Ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν «είναι αλήθεια ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι στη καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αντιπαραβάλει την ορολογία του χαμαιτυπείου από το βήμα της βουλής και να αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή ως τρομοκράτη».

«Αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «ύβρη», «όχι απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά απέναντι στο θεσμό που εκπροσωπεί και στην ίδια τη δημοκρατία».

Εξέφρασε, δε, «τρόμο», για «το τι μπορεί να διαπράξει ακόμη αυτός ο άνθρωπος εις βάρος της αλήθειας, της κοινωνίας και της δικαιοσύνης για να κρατηθεί στην εξουσία” και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί «κλίμα ζόφου».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Άγγελο Συρίγο για τις πρωτοφανείς του δηλώσεις σχετικά με το Πολυτεχνείο. «Αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά» σημείωσε και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση και να αποβάλει τον υφυπουργό Παιδείας

«Μένω έκπληκτος για αυτή την παρέμβασή σας, την αναθεώρηση της ιστορίας μας. Ήταν γραπτό, όχι εν τη ρύμη του λόγου. Προαποφασισμένη και μελετημένη ομιλία. Βουλευτής της ΝΔ είστε όχι του ΛΑΟΣ, ούτε της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Είπατε δεν υπήρξε αντίσταση στην χούντα παρά μεμονωμένα περιστατικά. Είναι πρωτοφανής ιστορικός αναθεωρητισμός. Είπατε μύθο της μεταπολίτευσης το Πολυτεχνείο. Ρόλο πυθίας ο Θεοχάρης. Είναι αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ; Του κόμματος του Κ. Καραμανλή; Σας εκφράζουν ως ΝΔ και κυβέρνηση όσα είπε ο Συρίγος για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο ή συνολική γραμμή Μητσοτάκη που μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια λαός γιατί έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ».

«Να ανακαλέσει ο Συρίγος και ο αρχηγός σας να πάρει θέση. Ή να αποβάλλει τον Συρίγο από την Κ.Ο. ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά. Δεν θα γίνει και η μετάλλαξη της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν θα γίνει μετάλλαξη του δημοσίου πανεπιστημίου στον τόπο μας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Αλήθεια, με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Πάρτε θέση. Όχι γενικά αν τα είπε καλά ο Συρίγος. Ειδικά, αν θα συνεργαστείτε με αυτούς μετεκλογικά».

14.7.2022