Αλ. Τσίπρας: Το ύστατο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι συνένοχος, αλλά είναι ανεπαρκής . Τι απαντά η κυβέρνηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε πώς είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με όλη αυτή την υπόθεση ανοικτή και σχολίασε ότι «το ύστατο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι συνένοχος, αλλά είναι ανεπαρκής». «Εγώ σας το λέω, πολιτικός μου αντίπαλος ειναι, καθόλου βλαξ δεν είναι, έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει ακριβώς τι γίνεται, να ελέγχει τους συνεργάτες του και να ξέρει τι κάνουν, είναι συνένοχος γι’ αυτό κρύβεται όλους αυτούς τους μήνες».

«Αισθάνομαι λίγο σαν τους «Μενουμευρωπαίους» λέω τι καλά που θα ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και οι διωκτικές αρχές, η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης. Βλέπουμε ότι εκεί ακόμα και αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κυρία Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν.

Και φαντάζομαι ότι στο Βέλγιο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει ποτέ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να έχουμε αδιευκρίνιστα ποσά, τα οποία οι εισαγγελείς βρίσκουνε σε υπουργούς, ύψους ενός εκατομμυρίου και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο, ή να έχουμε στην υπόθεση novartis, που είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιο και σε όλες τις χώρες όπου ξέσπασε να βρίσκουν μεγαλογιατρούς και πολιτικούς και εδώ στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε ένας πολιτικός ούτε ένας μεγαλογιατρός και να είναι στο σκαμνί εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο. Φαντάζομαι ότι στο Βέλγιο στην καρδιά της Ευρώπης αν είχε ξεσπάσει αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων θα είχε η ίδια η δικαιοσύνη κινηθεί να πάει στους παρόχους και όχι να πετάμε το μπαλάκι στην τέταρτη εξουσία στους δημοσιογράφους και στις εφημερίδες. Και φαντάζομαι ότι αν είχε αποκαλυφθεί ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο παρακολουθείται κάποιος από τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.

Ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε να σταθεί σε καμία ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία αλλά εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο διαφορετικοί» είπε ξεκινώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξη του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Δημήτρη Καμπουράκη.

Τι απαντά η κυβέρνηση…

Γιάννης Οικονόμου 

H Κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης, όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ. Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά στη διερεύνηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αμέριστη  όλων των κρατικών Αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμη και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου. Θυμίζω, άλλωστε, ότι αυτή ήταν η στάση μας από την πρώτη στιγμή. Θεσμική αντιμετώπιση και άμεσες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση της διοίκησης της ΕΥΠ από τον περασμένο Αύγουστο.

Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη υπόγειων ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα Μέσα, διοχετευοντας τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα καθοριζόταν από  «κασέτες».

Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ και η ψήφιση μιας σύγχρονης νομοθεσίας αποσκοπούν στο να θεραπεύσουν πληγές του παρελθόντος και να ενισχύσουν την Υπηρεσία στην επιτέλεση του κρίσιμου εθνικού της ρόλου. Η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει θεσμούς, διαθέτει νόμους και αρχές και θα φωτίσουν -οι νόμοι, οι θεσμοί και οι αρχές αυτές- κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Και είναι τουλάχιστον ειρωνικό να φαίνεται ότι κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus, αυτού του λογισμικού παρακολούθησης, σε ελληνικά τηλέφωνα. Συνεργάζονταν, μάλιστα, και με πρόσωπα που φέρεται, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, να έχουν εμπλοκή και στην υπόθεση του Predator. Επίσης, ενώ από το 2017 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την κατοχή, τη διάθεση και την εμπορία του. Τελικά, όπως αποδεικνύεται και εδώ, η υποκρισία έχει πρόσωπο.

12.12.2022