Αλ. Τσίπρα στον Σκάι: «Διαχειριστής της συμφοράς ο Κυρ. Μητσοτάκης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησε συνέντευξη  στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ ακι τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη (μη) αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι έχει μεγάλη αδυναμία να διαχειριστεί τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ έχει κάνει – όπως είπε – ανέκδοτο το επιτελικό κράτος.

«Θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά» τόνισε. «Καλό είναι να μην θυμούνται την πανδημία μόνο όταν τους συμφέρει. Σε όλη την Ευρώπη έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω πανδημίας, στο ΚΙΝΑΛ έγιναν πριν από δύο μήνες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση η πανδημία τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει στροφή των πολιτών σε μορφώματα της άκρας δεξιάς, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή την περίοδο της κρίσης. «Η οργή να εκφραστεί πολιτικά» ανέφερε.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια πολιτική που αποδυνάμωσε την παρέμβαση του κράτους, τη ΔΕΗ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα τσουνάμι ακρίβειας που θα είχε χαρακτηριστικά μονιμότητας» σημείωσε. Όπως υπογράμμισε, νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς, στο κόστος των καυσίμων και στις αυξήσεις στα βασικά προϊόντα.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

 «Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του φαινομένου, ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αρχή της συνέντευξής του και τόνισε  ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με διαστάσεις μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε βαθμό που υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα».

«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19». Ανέφερε ότι είμαστε μεταξύ των τριών πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

 Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι. Πρόσθεσε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα απ’ το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη, ενώ σχολίασε ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές».

14.2.2022