Αναγκαία η επαναλειτουργία της πύλης εισόδου της Πέτρας, συμφώνησαν οι δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου και Αϊβαλί

Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της πύλης εισόδου της Πέτρας στη βορειοανατολική Λέσβο τόνισαν οι δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και Αϊβαλί Μεσούτ Εργκίν κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Αϊβαλί.

«Δεν ήρθα να κάνω μια τυπική επίσκεψη. Τέτοια επίσκεψη κάνεις σε κάποιον ξένο, εγώ σας βλέπω σαν γείτονες, οπότε ήρθα να δω τους γείτονές μας» είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο της αντικρινής πόλης του Αϊβαλί, Μεσούτ Εργκίν, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Στην αντιπροσωπεία του δήμου Δυτικής Λέσβου συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Ασανούλα Γιαννή -Κοκκινέλλη, Ζαχαρώ Ιωακείμ και Γιώργος Μακρογιάννης. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Αϊβαλί, τη διοίκηση του επιμελητηρίου της πόλης και τον πρόεδρο Αλί Ουτσάρ, καθώς και με τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στη σύνδεση των απέναντι ακτών με τη Λέσβο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η αναγκαιότητα να λειτουργήσει φέτος η πύλη εισόδου της Πέτρας στη βορειοανατολική Λέσβο, για πλοιάρια που θα δραστηριοποιηθούν στη γραμμή Αϊβαλί – Πέτρα. Αυτό θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση του λιμανιού της Μυτιλήνης από μεγάλο αριθμό Τούρκων επισκεπτών, που ιδιαίτερα από φέτος, δεδομένης της συμφωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος. Επίσης θα εξυπηρετήσει και μεγάλο αριθμό Τούρκων επισκεπτών που κατευθύνονται για διακοπές στις τουριστικές περιοχές του δήμου Δυτικής Λέσβου και κυρίως πολλούς από αυτούς που κατευθύνονται στην περιοχή της Πέτρας – Μολύβου – Ανάξου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα συμφωνήθηκε να υπάρξει επίσκεψη εργασίας από τουρκικής πλευράς ώστε να εξεταστούν επί τόπου όλα αυτά που μπορούν να γίνουν από τον δήμο Δυτικής Λέσβου στην κατεύθυνση, την ερχόμενη άνοιξη να επαναλειτουργήσει η πύλη εισόδου του λιμανιού της Πέτρας σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και φυσικά των χιλιάδων αναμενόμενων Τούρκων επισκεπτών. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο του Αϊβαλί και σε πολύ καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων με τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, συναντήσεων νέων και θεματικές ανταλλαγές, ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων που συνδέουν τους δύο δήμους, καθώς και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα στην προοπτική της ανάπτυξης.

Σε δήλωσή του ο Ταξιάρχης Βέρρος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αϊβαλί, ανέφερε:

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας του γειτονικού δήμου. Μας συνδέουν πολλά πράγματα πέρα από τη θάλασσα που βρέχει το Αϊβαλί και τις ακτές του βορειοανατολικού τμήματος του δήμου μας. Μας συνδέει πρώτα και πάνω από όλα η κοινή μας βούληση να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε σε μια ειρηνική γειτονιά. Αυτό είπα και στη συνάντησή μου, τόσο με τους ανθρώπους του δήμου, όσο και με εκείνους του επιμελητηρίου του Αϊβαλί. Ο δήμος μας έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας του λιμανιού της Πέτρας και νομίζω ότι σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε το ξανάνοιγμα της πύλης αυτής του δήμου μας προς την ανατολή. Πέραν της σημασίας για το τουριστικό προϊόν, θα διερευνήσουμε την πιθανότητα, το λιμάνι της Πέτρας να λειτουργήσει ως πύλη εμπορικών συναλλαγών. Επίσης συμφωνήσαμε οι δύο δήμοι να συνεργαστούν και να συλλειτουργήσουν σε μια σειρά πράγματα, προάγοντας την κοινή ανάγκη για έναν πολιτισμό της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Σύντομα και μετά την ανταπόδοση της επίσκεψης του φίλου Τούρκου δημάρχου Μεσούτ Εργκίν στον δήμο Δυτικής Λέσβου, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες τέτοιες δράσεις».

6.2.2024