Ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα πρόσφατα γεγονότα

Ως αναφορά τις γαλλικές εκλογές: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, με το υψηλό -για μια ακόμη φορά- ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν, είναι η τραγική συνέπεια αφενός της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα μάλιστα της “δημοκρατίας” και της “προόδου” και αφετέρου του συμβιβασμού κι εκφυλισμού που έχει επικρατήσει στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη Γαλλία.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα καλέσματα “ενάντια στο λαϊκισμό”, τα μέτωπα “υπέρ της δημοκρατίας”, οι λογικές του “μικρότερου κακού”, που αποτέλεσαν τη “σημαία” διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μακρόν, όχι μόνο δεν έφραξαν το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν περαιτέρω. Πολύ περισσότερο που στις σημερινές συνθήκες η αντιδραστικοποίηση αυτή τροφοδοτείται από τη συνολική πολιτική της ΕΕ, τις θεωρίες “περί άκρων”, αλλά και από τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαπερνούν και τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το παραπάνω αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα καταρρίπτει την “ανάγνωση” για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κλπ στην Ελλάδα, εμφανίζοντας ως απάντηση στην ακροδεξιά τον ίδιο το δρόμο που οδήγησε στη γιγάντωσή της.
Όσο δεν δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός αγώνας και το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, τόσο οι λαοί θα έρχονται αντιμέτωποι με κάλπικα διλήμματα, τόσο θα ενισχύεται η αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Για τις εξαγγελίες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων: Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με ορίζοντα το 2030, δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, που βλέπει την αφαίμαξη του εισοδήματός του απ’ την τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια σήμερα.

Δεν μπορούν, επίσης, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που διαχρονικά έχουν παγώσει την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων για να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί, τα παζάρια με τους υδρογονάνθρακες στη Ν.Α Μεσόγειο, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και οι σχεδιασμοί εφοδιασμού με LNG, που προκρίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η εξόρυξη πετρελαίου στη Καβάλα, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αποδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων -αν και όποτε γίνει- στις σημερινές συνθήκες θα βρει ωφελημένους μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που θα επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φυσικό αέριο για το λαό. Το αποδεικνύει η ίδια η κυνική κυβερνητική ομολογία ότι σήμερα είναι ακριβώς η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που καθιστά αυτές τις επενδύσεις προσοδοφόρες, το οποίο σημαίνει ότι το εξορυσσόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται σε τέτοιες υπέρογκες τιμές.

Τέλος για τις ανακοίνωση για τα μέτρα που αφορούν την πανδημία από τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη: Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με τα μέτρα αποκλιμάκωσης για την πανδημία COVID-19 “σφυρίζουν και οριστικά τη λήξη της” και αποτελούν ευθεία ομολογία παραίτησης από την όποια ιχνηλάτηση, επιτήρηση και πρόληψη. Την ίδια ώρα επαναφέρει τα γνωστά πρωτόκολλα του τουρισμού, τις συνέπειες των οποίων ο λαός πλήρωσε ακριβά τις προηγούμενες χρονιές. Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αφιερώσει όλη της την ενέργεια στο τερατούργημα του “νέου ΕΣΥ”, που μέρος του έδωσε στη διαβούλευση και ήδη συναντά την αντίδραση της πλειοψηφίας υγειονομικών και ασθενών.