Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων – Γκράντι: ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες σε 10 ημέρες, δήλωσε την Κυριακή ο επίτροπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκράντι την χαρακτήρισε «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε στο CNN ότι περίπου 38.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη χώρα από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία κατέγραψε 37.786 πρόσφυγες από το εμπόλεμο έθνος από την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο CNN.

Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας συνοριακών ελέγχων μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας, ο πραγματικός αριθμός εισερχόμενων ανθρώπων ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, ανέφερε το υπουργείο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέισερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα “Bild am Sonntag” ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέισερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα “Bild am Sonntag” ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

“Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Αυτό δεν εξαρτάται από το διαβατήριο”, δήλωσε ο Φέισερ στη γερμανική εφημερίδα.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι πρόκειται να ανοίξουν ξανά μετά το κλείσιμο χθες, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις νοτιοανατολικές ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνόβακα θα ανοίξουν ξανά σήμερα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο σκεπτικισμός για τις διαδρομές έχει αυξηθεί όταν οι ουκρανικές αρχές διέκοψαν τις εκκενώσεις αμάχων το Σάββατο, επικαλούμενες ρωσικές παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός.
“Το πρωί, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν και πάλι τόσο στη Μαριούπολη όσο και στη Βολνοβακάθα”, δήλωσε ο Εντουάρ Μπασούριν, αναπληρωτής επικεφαλής της αποκαλούμενης Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το TASS.

Πολίτες στο χτυπημένο ουκρανικό λιμάνι μαριούπολη είναι παγιδευμένοι χωρίς ρεύμα και νερό και δεν μπορούν να ανακτήσουν τους νεκρούς τους, δήλωσε το Σάββατο ο δήμαρχος της, καθώς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να “πνίξει” την πόλη κλείνοντας συμφωνημένες οδούς εκκένωσης. Η Ρωσία συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός το Σάββατο για να επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη Μαριούπολη και τη Βολνόβακα, όπου οι κάτοικοι έχουν υποστεί ημέρες ισχυρών, αδιάκριτων βομβαρδισμών.
Ωστόσο, οι εκκενώσεις διακόπηκαν, με τις ουκρανικές αρχές να κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συμφωνία επαναλαμβάνοντας τις επιθέσεις της, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες παγιδευμένους σε αυτό που οι άνθρωποι στην περιοχή περιγράφουν ως ολοένα και πιο άθλιες συνθήκες. Μια άλλη προσπάθεια να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους πολίτες στην πόλη Μαριούπολη θα ξεκινήσει στις 12 μ.m. τοπική (5 π.m. ET), δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της περιοχής ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 π.m. έως τις 9 μ.m. τοπική ώρα την Κυριακή, δήλωσε ο Κιριλένκο.

Πηγή: cnn news

Φωτογραφία: cnn.gr