Απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα στη γέφυρα Σερβίων

Η Περιφερειακή Αρχή, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που διαπίστωσαν ότι υπάρχει συνεχής διεύρυνση των ρωγματώσεων στους τένοντες της γέφυρας με κίνδυνο την κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος. Με την βοήθεια της Τροχαίας Κοζάνης η ρύθμιση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων γίνεται από τη γέφυρα Ρυμνίου, ενώ η κίνηση για τα ΙΧ φορτηγά γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς Μέτσοβο – Καλαμπάκα.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή».

Χθες το πρωί, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης με εντολή της προς στην Αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στην οποία τονίζει την ανάγκη «να ληφθούν μέτρα παντελούς απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην γέφυρα εάν διαπιστωθεί η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου κατάρρευσής της».

Η υψηλή Γέφυρα Σερβίων είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων, αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και συνδέει τη δυτική Μακεδονία με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Αιτία είναι ότι εκείνος έκανε Τη μελέτη της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων στην Κοζάνη, η οποία έχει παρουσιάσει προβλήματα έγινε από τον ιταλό μηχανικό Ρικάρντο Μοράντι ο οποίος σχεδίασε και την γέφυρα που τμήμα της κατέρρευεσε στη Γένοβα οδηγώντας 43 ανθρώπους στον θάνατο. Τότε ήταν που ήρθε στην επικαιρότητα για πρώτη φορά το όνομα του Ρικάρντο Μοράντι. Ήταν εκείνος που είχε εκπονήσει τις μελέτες και σχεδιάσει τη γέφυρα, στην οποία δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης επί 25 χρόνια με αποτέλεσμα να καταρρεύσει  έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές.

Οι γέφυρες με την τεχνική Morandi έχει αποδειχθεί ότι απαιτούν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευών με την πάροδο των ετών, ενώ είναι δύσκολος ο έλεγχός τους.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Περιφέρεια έχουν επισημάνει εδώ και μέρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την σχετική υποβάθμιση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο το προηγούμενο διάστημα.

17.3.2023