Αποκαλύφτηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο του Putin.

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos από τη Ζυρίχη

Το μυστικό τεθωρακισμένο τρένο του Putin διασχίζει τη Ρωσία.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2009 στα εγκαίνια μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Ο Πούτιν κρύβεται επιμελώς, φυλαγμένος στις κατοικίες του, αλλά ταξιδεύει πέρα δώθε με αυτό το τεθωρακισμένο τρένο.

Ο πολεμοχαρής Putin (70) οδηγεί το δικό του τεθωρακισμένο τρένο σε ένα ειδικά κατασκευασμένο σιδηροδρομικό δίκτυο με σταθμούς κοντά στα σπίτια του.
Αυτό αναφέρει η ερευνητική πύλη «Proekt» («Έργο»), η οποία το Δεκέμβριο του 2022 είχε ήδη αποκαλύψει το μυστικό δίκτυο των αποθηκών του Putin, το οποίο συνίσταται από μια εκτεταμένη αλυσίδα μυστικών αποθηκών βάθους έως 200 μέτρων. Το δίκτυο αυτό εκτείνεται από τη Μόσχα μέχρι τα Ουράλια με σχεδιασμό μιας περαιτέρω επέκτασής του ακόμη πιο μακρύτερα.
Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου το φθινόπωρο του 2021, όταν ο στρατός του κινούνταν ήδη προς τα ουκρανικά σύνορα, ο Putin άρχισε να κυκλοφορεί με το τεθωρακισμένο τρένο, γράφει η «Proekt». Από την εισβολή στην Ουκρανία το οδηγεί όλο και πιο συχνά, ειδικά στο αγαπημένο του σπίτι στο Valdai, που βρίσκεται 400 χιλ. β. ανατολικά της Μόσχας.

Γιατί ο Putin  ταξιδεύει με τεθωρακισμένο τρένο;
Το τρένο έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του αεροπλάνου, που είναι γι αυτόν σημαντικό.

Σε αντίθεση με τα αεροπλάνα τα ταξίδια με τρένο δεν είναι τόσο εύκολο να παρακολουθούνται από το εξωτερικό, όπως συμβαίνει με τα αεροπλάνα. Αλλά και ο υπόλοιπος δρόμος για τα σπίτια του είναι πιο σύντομος.
Εξωτερικά το τεθωρακισμένο τρένο λέγεται, ότι μοιάζει με ένα συνηθισμένο τρένο με τη διαφορά, ότι έχει έξι αντί για τέσσερις άξονες και φέρει ειδικό εξοπλισμό στην οροφή του.

Το κόστος του τρένου δίχως τις ράγες υπολογίζεται να ανέρχεται στα ένα δις ρούβλια, που αντιστοιχούν περίπου με 12,7 εκατομ. Ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία μετατροπής, όπως γράφει επίσης το “The Dossier Center”, η ερευνητική πύλη, την οποία διευθύνει ο αντίπαλος του Πούτιν Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Το τεθωρακισμένο του τρένο είναι πολυτελώς εξοπλισμένο. Διαθέτει υπνοδωμάτιο και χώρο εργασίας, καθώς επίσης και αυτοκίνητο για ασφαλείς επικοινωνίες και φυσικά και άλλα αυτοκίνητα για τους συνοδούς του.

Η πλατφόρμα έχει εντοπίσει τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες, που συνδέονται με το μυστικό δίκτυο: Ένας φυλασσόμενος σιδηροδρομικός σταθμός, συμπεριλαμβανομένου ελικοδρομίου, βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Valday και σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες ένας άλλος δημιουργήθηκε το 2015 μόλις 400 μέτρα από το επίσημο γραφείο του Putin στην κατοικία του στο Novo-Ogaryovo στην περιφέρεια της Μόσχας. Από το 2017 ένας τερματικός σταθμός κατασκευάστηκε στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, σχεδόν 1400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Vicky Kostenas Lagdos

Schriftstellerin, Dichterin
Zürich, 23. Februar 2023

Quelle: Bild.de

 
 Φωτογραφία: Στοχαστικό βλέμμα του Putin από το παράθυρο του τρένου
23.2.2023