Ατομική έκθεση «Ρυθμοί της Φύσης» της Στέλλας Σεβαστοπούλου (24-25 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Βούλας)

Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σεβαστοπούλου:

«Ρυθμοί της Φύσης»

24 & 25 Ιουνίου, Πνευματική Εστία Βούλας, Αγίου Ιωάννου & Ναυσικάς.

Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 24 Ιουνίου, 10:00πμ-10:00μμ. Κυριακή 25 Ιουνίου, 10:00πμ-9μμ.

Επίσημα εγκαίνια: Σάββατο 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ.

«Υπάρχει κάτι απείρως θεραπευτικό στα επαναλαμβανόμενα ρεφρέν της φύσης – η διαβεβαίωση ότι η αυγή έρχεται μετά τη νύχτα και η άνοιξη μετά το χειμώνα»

― Rachel Carson, «Silent Spring» (Σιωπηλή Άνοιξη)

Στην ατομική της έκθεση στην Πνευματική Εστία Βούλας, η Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos) παρουσιάζει έργα της που αποτυπώνουν τους ρυθμούς της φύσης, σε παραστατικούς αλλά και σε αφαιρετικούς πίνακες. Η αναζωογονητική, χαρούμενη και θεραπευτική επίδραση που ασκεί η φύση πάνω μας, αποτυπώνεται μέσω εκφραστικών και ιμπρεσιονιστικών πινελιών, με στόχο την μεταφορά αυτής της εμπειρίας στον θεατή. Οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες είναι επίσης εμφανείς σε ορισμένα έργα, ενώ σε άλλα ο συμβολισμός και η φαντασία παίζουν ρόλο. Η έκθεση θα διαρκέσει 24-25 Ιουνίου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βούλας «Υπατία», Πρόεδρος του οποίου είναι η Ιφιγένεια Αμοργιανού. Μεγάλος χορηγός της έκθεσης είναι ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου).

Στον πυρήνα της τέχνης της Σεβαστοπούλου, βρίσκεται η εμπειρία της φύσης: Είτε πρόκειται για την θάλασσα, φυτά, κοχύλια, λουλούδια, τοπία ή άλλα στοιχεία. H φύση υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος πολλών καλλιτεχνών, ιδιαίτερα του Σεζάν, του Μονέ, και των ιμπρεσιονιστών. Αλλά η ανάγκη να εστιάσει ένας καλλιτέχνης ξανά στη φύση, στην εποχή μας, συνοδεύεται από περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς, λαμβάνοντας υπ ‘όψιν ότι σήμερα, οι καθαρά φυσικές σκηνές, χωρίς ανθρώπινο αποτύπωμα, γίνονται περισσότερο δυσεύρετες: «Mε ελκύει να ζωγραφίζω φυσικές σκηνές ανόθευτου χαρακτήρα που μπορεί να μην υπάρχουν για τις επόμενες γενιές. Μια γηγενής αμερικανική παροιμία λέει ότι δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Πολλοί καλλιτέχνες, όταν στρέφουν τα μάτια τους προς την φύση σήμερα, καταγράφουν τί κινδυνεύουμε να χάσουμε, σε αυτήν την Ανθρωπόκαινο εποχή της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ρύπανσης» εξηγεί η Σεβαστοπούλου.

Στο έργο της Σεβαστοπούλου, οι ρυθμοί της φύσης είναι εμφανείς στους κυματισμούς/κύματα της θάλασσας, στο θρόισμα των δέντρων ή την μουσικότητα της φύσης, που μετατρέπεται σε πινελιές, αλλά και στον σχηματικό τρόπο με τον οποίο ομάδες ποικίλων λουλουδιών απλώνονται σε ένα χωράφι. Σπανίως στα έργα της περιλαμβάνονται άνθρωποι, ή ανθρώπινα κατασκευάσματα, που είναι μικρά, προκειμένου να τονιστεί η φυσική τάξη των πραγμάτων.

Η Σεβαστοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετακόμισε στην Αθήνα το 1994, ωστόσο το αστικό της περιβάλλον ήταν πάντα εναλλασσόμενο με φυσικές σκηνές από την πατρίδα των γονιών της, τη Σάμο. Αυτό το νησί, μαζί με άλλα μέρη που είχε επισκεφτεί, ή στα οποία είχε πρόσβαση (π.χ. Εύβοια, η θάλασσα και χλωρίδα των νοτίων προαστίων της Αθήνας και της Αττικής, το δάσος Τατοΐ, τα πάρκα του Λονδίνου), την παρότρυναν να μελετήσει στοιχεία και πτυχές της φύσης  και να αποτυπώσει την εμπειρία της φύσης μέσω της ζωγραφικής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Στα πλαίσια της έκθεσης, την Κυριακή, 25 Ιουνίου, 7-8μ.μ. θα συναντηθούν 4 συγγραφείς (Ιφιγένεια Αμοργιανού, Nίκος Σεβαστόπουλος, Μαρία Παραβάντη και Τάνια Κόλλια), για μία συζήτηση πάνω στα βιβλία τους και την έμπνευση τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos) σπούδασε Τέχνη, Αγγλική Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στο Harrow College of Art, στο Lancaster University και στο Reading University. Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ήταν πολιτιστική συντάκτρια στην εφημερίδα “Athens News”. Γράφει/διαχειρίζεται το site «Art Scene Athens». Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις τέχνης. Έχει αναλάβει κατ’ανάθεση την δημιουργία πινάκων (π.χ. για έκθεση του Κ.Θ.Β.Ε.), αλλά και εικονογραφήσεων (π.χ. για το πρότζεκτ «Τhe Joyful Practice of Stoic Death Writing» της συγγραφέας Kathryn Koromylas).

Το 2022 η Σεβαστοπούλου προσκλήθηκε από την καλλιτέχνιδα Sue Tilley (μοντέλο του Lucian Freud), να συμμετάσχει σε έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αργότερα την ίδια χρονιά προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρώτο artists residency στην Domus Art Gallery, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά, τα θαλασσινά τοπία της επιλέχθηκαν για το πρότζεκτ «Making Summer Memories», της Vardas Α.Ε., και επίσης προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε έκθεση που διοργάνωσε η συγγραφέας Βίκυ Κοσμοπούλου. Η Σεβαστοπούλου  διοργανώνει τη σειρά ετήσιων ομαδικών εκθέσεων «Τέχνη και Δημιουργικότητα», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βούλας «Υπατία».

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) είναι ένας από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας!  Ιδρύθηκε το 1934 και από τότε μέχρι και σήμερα, συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της οινικής παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών-μελών του.  Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Παράλληλα, υλοποιεί μια σειρά δράσεων κοινής ωφελείας ενώ συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν ή σχετίζονται με το νησί της Σάμου και τη μακρά ιστορική διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας.

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (ο αριθμός τους πλησιάζει τα 1.000) ενώ τη μεγαλύτερη διάκριση των σαμιώτικων μοσχάτων κρασιών τη δίνουν με την επιλογή τους  οι καταναλωτές, παγκοσμίως.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΑΣ «ΥΠΑΤΙΑ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βούλας “Υπατία” ιδρύθηκε το 2018 με στόχο τις πολιτιστικές δραστηριότητες για πολιτιστική παιδεία στα νότια προάστια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω σεμιναρίων, ημερήσιων πολιτιστικών εκδρομών, επίσκεψη μουσείων και θεάτρων και διοργάνωση εκθέσεων τέχνης.  Η ετήσια έκθεση «Τέχνη και Δημιουργικότητα» που γίνεται στα μέσα Οκτωβρίου έγινε θεσμός και συγκεντρώνει δημιουργούς ποικίλων εκφραστικών μέσων. Στόχος του συλλόγου είναι και η φιλανθρωπία, με την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS Βάρης, κάτι που γίνεται μέσω της διοργάνωσης παζαριών με μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Πρόεδρο του Συλλόγου, Ιφιγένεια Αμοργιανού (ifamour10@yahoo.gr)

  • «Ρυθμοί της Φύσης», 24 & 25 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Βούλας (οδός Αγίου Ιωάννου & Ναυσικάς, Boύλα, 16673, μέσα στο πάρκο). Ώρες: Σάββατο 24 Ιουνίου 10 π.μ.-10 μ.μ. Κυριακή 25 Ιουνίου 10 π.μ.-9 μ.μ. Επίσημα εγκαίνια: Σάββατο 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες: Email: stelsevas@yahoo.com stellasevastopoulos.com / www.artsceneathens.com

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης «Ρυθμοί της Φύσης» της Στέλλας Σεβαστοπούλου (24-25 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Βούλας), την Κυριακή, 25 Ιουνίου, 7-8μ.μ. θα συναντηθούν 4 συγγραφείς στον χώρο της έκθεσης (Ιφιγένεια Αμοργιανού, Νίκος Σεβαστόπουλος, Μαρία Παραβάντη και Τάνια Κόλλια), για μία σύντομη συζήτηση πάνω στα βιβλία τους και την έμπνευση τους, μοιράζοντας μαζί μας και αποσπάσματα από το συγγραφικό τους έργο.

Η Ιφιγένεια Αμοργιανού έχει εκδώσει 5 μυθιστορήματα και 2 ποιητικές συλλογές, τα οποία διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή με κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Διηγείται τις ιστορίες της με τρυφερότητα, πάθος και φαντασία. Τα βιβλία της πωλούνται στο Βιβλιοπωλείο Ε. Τζανακάκης (Χαριλάου Τρικούπη 11Α, Αθήνα) και σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.

Ο Νίκος Σεβαστόπουλος έχει εκδώσει δυο βιβλία για την ιστορία της Σάμου και μία αυτοβιογραφία: «Ενθυμήματα από το Ταξίδι της Ζωής μου και Εμπειρίες από τη Σάμο και το Εξωτερικό» στην οποία περιγράφει την ζωή του στο Καρλόβασι της Σάμου, στην Αθήνα, Μάλτα και Λονδίνο. Συμπεριλαμβάνονται επίσης και εύθυμα διηγήματα. Τα βιβλία του πωλούνται στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιείου 1-3, Αθήνα).

H Μαρία Παραβάντη είναι δημοσιογράφος και δημιουργός της ιστοσελίδας TheGreekVibe.com (www.thegreekvibe.com). Το πρώτο της βιβλίο της «Ο Πεζόδρομος» που φιλοξενεί 10 μικρές ιστορίες… παραμύθια για μας τους ‘μεγάλους’ που τα έχουμε τόσο ανάγκη. Δέκα μικρές ιστορίες που μαζί συνθέτουν μια σπουδαία αλήθεια: πως μας ενώνει μια αόρατη κλώστη ενέργειας. Αν καταφέρουμε να βρούμε την άκρη της, ανοίγουμε τη ψυχή μας στα καθημερινά θαύματα που έχουμε όλοι τόσο ανάγκη. Και έτσι μαγικά σχεδόν, το ‘μπορώ’ του ενός δίνει δύναμη στο ‘δεν μπορώ’ του άλλου και η ζωή γίνεται λιγάκι ευκολότερη…

Βρείτε το βιβλίο “Ο Πεζόδρομος” στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://bit.ly/3n1mGUA

Στο βιβλίο της “From Asyrmatos to Canada: An 80-year journey” («Από τον Ασύρματο στον Καναδά:  Ένα ταξίδι 80 ετών»), η δημοσιογράφος Τάνια Κόλλια αφηγείται την ιστορία του πατέρα της, Νίκου Κόλλια, που χάνει τον  πατέρα του σε ηλικία 6 ετών και μεγαλώνει στο προσφυγικό «γκέτο» στον λόφο δίπλα από την Ακρόπολη. Ταξίδεψε στον Καναδά στα 17 του, πήγε κόντρα στην παράδοση για να παντρευτεί μια Αγγλίδα και στη συνέχεια ευδοκίμησε επαγγελματικά. Μια ιστορία αληθινού τσαγανού και ευγένειας.

Βρείτε το βιβλίο From Asyrmatos to Canada: An 80-year journey” στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://www.amazon.com/Asyrmatos-Canada-80-year-Tania-Kollias/dp/1679043315

  • «Ρυθμοί της Φύσης» στις 24 & 25 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Βούλας (Αγίου Ιωάννου & Ναυσικάς, Boύλα, 16673, μέσα στο πάρκο). Ώρες: Σάββατο 24 Ιουνίου 10 π.μ.-10 μ.μ. Κυριακή 25 Ιουνίου 10 π.μ.-9 μ.μ. Επίσημα εγκαίνια: Σάββατο 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ.

*Η Συνάντηση Συγγραφέων θα γίνει την Κυριακή, 25 Ιουνίου, 7-8μ.μ. στον χώρο της έκθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Email: stelsevas@yahoo.com, www.stellasevastopoulos.com / www.artsceneathens.com