Αυστηρότατες ποινές από 1η Μαΐου σε όσους ασκούν βία κατά των υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία

Αυστηρότατες ποινές θα επιβάλλονται από την 1η Μαΐου σε όσους ασκούν βία κατά των γιατρών, των νοσηλευτών και των διασωστών του ΕΚΑΒ αλλά και κατά των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Όσοι ασκούν βία κατά των υγειονομικών, το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθούν στη φυλακή, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, όσοι ασκούν βία θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης «κατά συνέπεια, λοιπόν, ας το σκέφτονται πάρα πολύ όλοι αυτοί που έχουν στο μυαλό τους να διαπράξουν τέτοιες ενέργειες. Πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ γιατί στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει ηρεμία, γιατί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και επομένως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν ασκούν το λειτούργημά τους. Δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε πράξεις βίας, είτε είναι λεκτικές είτε σωματικές. Γι’ αυτό, αυτό που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε υγειονομικούς καθιερώθηκε στην Ευρώπη πριν από τρία χρόνια. «Είναι μία ημέρα που σηματοδοτεί ότι το φαινόμενο της βίας εναντίον των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσοι συνεργάζονται στα νοσοκομεία δεν έχει θέση. Πρέπει να παταχθεί πριν να διογκωθεί και φτάσει τις διαστάσεις που έχει σε άλλα σημεία του πλανήτη, για έναν και κύριο λόγο: η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών, διότι ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου αποδίδει λιγότερα απ’ όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Κι αυτό είναι μία τεράστια αδικία για τους ασθενείς πρωτίστως. Η πρόσφατη νομοθεσία μας δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως λόγου, πολύ απλά, βία δεν νοείται. Δεν το επιτρέπει η κουλτούρα μας, δεν το επιτρέπει ο ευρωπαϊκός μας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επικράτησε ένταση καθώς γιατροί και υγειονομικοί μπήκαν στην αίθουσα κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα απογευματινά χειρουργεία.

12.4.2024