Αυτοί οι Ρώσοι μισθοφόροι χρηματοδοτούνται επίσης από την Ελβετία…

Της Vicky Kostenas Lagdos.

Ο ιδιωτικός ρωσικός μισθοφορικός στρατός Redut Antiterror χρηματοδοτείται κυρίως από τον ολιγάρχη Oleg Deripaska, ο οποίος τελευταία δεν κερδίζει τα χρήματά του στην Ελβετία. 

Πολλές ιδιωτικές ομάδες μισθοφόρων δρουν υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Μία από αυτές τις ομάδες λέγεται, ότι χρηματοδοτείται από ελβετικές επιχειρήσεις από τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska. 

Αυτός ο στενός και έμπιστος φίλος του Putin υπόκειται σε κυρώσεις από το 2018, αλλά οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες συνεχίζονται στην Ελβετία. Εκτός από τη διαβόητη ομάδα Wagner πολλές άλλες ρωσικές ιδιωτικές πολιτοφυλακές δραστηριοποιούνται επίσης στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Μία από αυτές λέγεται, ότι χρηματοδοτείται επίσης μέσω επιχειρήσεων στην Ελβετία: 

η ομάδα μισθοφόρων Redut Antiterror των 5.000 μελών χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον Ρώσο ολιγάρχη και έμπιστο του Putin Oleg Deripaska. Αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα από βίντεο του ρωσικού ιστότοπου κατά της διαφθοράς gulagu.net. 

«Όλα παρέχονται από τον Deripaska», αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«O Oleg Deripaska αγόρασε ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα για το προσωπικό, τα πάντα παρέχονται από τον Deripaska, νέα κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα,οπότε δεν χρειάζεται να φέρεις το δικό σου εξοπλισμό», όπως αναφέρει η RSI. 

Στην αρχή του πολέμου η αντιτρομοκρατική πολιτοφυλακή Redut προχώρησε μέσω της Λευκορωσίας και κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. 

Στον χρηματοδότη ολιγάρχη Oleg Deripaska επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες 

το 2018 για τους στενούς δεσμούς του με τον Putin. Η Ελβετία ακολούθησε τώρα το παράδειγμά της και επέβαλε επίσης κυρώσεις σε αυτόν και σε ορισμένες από τις εταιρείες του. 

Στην Ελβετία ωστόσο ο Ρώσος συνεχίζει να δραστηριοποιείται, όπως δείχνει η ελβετική ΜΚΟ «Public eye». Ο Deripaska κατέχει το 27,8% της αυστριακής κατασκευαστικής εταιρείας Strabag SE, η οποία με τη σειρά της είναι η ιδιοκτήτρια της Strabag Switzerland. 

Τα τελευταία χρόνια αυτή η κατασκευαστική εταιρεία μεταξύ άλλων είχε αναλάβει το έργο ανακαίνισης του σιδηροδρομικού σταθμού Winterthur/ πόλη στα ανατολικά της Ελβετίας/.

Ο Oleg Deripaska έχει επίσης στενές επαφές με την Glencore. Η εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων με έδρα το Baar της Ελβετίας κατέχει περίπου το δέκα τοις εκατό των μετοχών της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας En+, της οποίας o Deripaska είναι ο κύριος μέτοχος. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, ότι οι εταιρείες του Deripaska, Rusal Products GmbH και Rusal Marketing GmbH είναι εγγεγραμμένες στο ελβετικό καντόνι Zug. 

 

Όμως κι ένας άλλος χρηματοδότης μιας άλλης ομάδας μισθοφόρων ζεί στο καντόνι της Γενεύης

Πρόκειται για τον σημαντικό χρηματοδότη της Redut Antiterror, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελβετία, όπως αποκαλύπτει περαιτέρω η RSI. 

Αυτός είναι ο ολιγάρχης Gennady Timchenko, του οποίου όχι μόνο η εταιρεία του δραστηριοποιείται στην Ελβετία, αλλά ο ίδιος φέρεται να διατηρεί μια βίλα στην Cologny, προάστιο πλουσίων στη Γενεύη.

 

Πηγή: 20 Min. Zürich

Vicky Kostenas Lagdos, Schriftstellerin+Dichterin

1.2.2023