Αυτοτελές τέλος υπερτουρισμού στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, σκέφτεται να επιβάλει η Κέρκυρα

Μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για την φέρουσα ικανότητα της Κέρκυρας για την υποδοχή τουριστών έχει ανοίξει λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ροής τουριστών στο νησί, ακολουθώντας τον δρόμο πολλών δημοφιλών τουριστικών περιοχών της Ευρώπης.

Όλα τα ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν από τον υπερτουρισμό και την φέρουσα ικανότητα της Κέρκυρας έθεσαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή.

Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  Στ. Πουλημένος κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημα είτε για την επιβολή ενός αυτοτελούς τέλους τουρισμού που θα ανέρχεται στο ένα ευρώ ανά επισκέπτη, ή αυτό να προστεθεί στο τέλος που επιβάλλεται ήδη στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ως μέσο για την αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών στις υποδομές και τη βελτίωση των τοπικών υπηρεσιών.

Μεγάλη είναι και η συζήτηση σχετικά με τις χρονομισθώσεις τύπου airbnb που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα όπως την δραματική αύξηση των ενοικίων για τους μόνιμους κατοίκους. Η ανάγκη για ρύθμιση αυτών των πλατφορμών και η εξισορρόπηση των αναγκών των κατοίκων με τις ανάγκες του τουρισμού κρίνονται επιτακτικές.

Αιτήματα και προτάσεις κατέθεσαν όλοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας, τα οποία προσδοκώντας να μελετηθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

5.5.2024