Α. Τσίπρας: Να έρθει ο Μητσοτάκης σε ντιμπέιτ να μιλήσουμε για τα ουσιαστικά που απασχολούν τους πολίτες, όχι για προβοκάτσιες – Το παραμύθι της ΝΔ τελειώνει στις 21 Μαΐου

Με έναν ξεχωριστό τρόπο, αφηγούμενος το «παραμύθι της ΝΔ» και τα πεπραγμένα της τετραετίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Νέα Σμύρνη, όπου βρέθηκε και συζήτησε με πολίτες και καταστηματάρχες το πρωί του Σαββάτου. Αφορμή για εξιστορήσει μέσα από το αυτό το παραμύθι την πολιτική της ΝΔ ήταν τα σχόλια από τα τρολς της κυβέρνησης στο Twitter που ειρωνεύτηκαν το όνομα της καφετέριας, “Παραμύθι με καφέ”, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου έγινε η συγκέντρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το παραμύθι της ΝΔ και του Μητσοτάκη τελειώνει στην 21η του Μάη γιατί «ο ελληνικός λαός θα γυρίσει την  πλάτη του στην αδικία , στην εκμετάλλευση, την απαξίωση και την διαφθορά».
Αναλυτικά το «παραμύθι της ΝΔ»:
«Θέλω λοιπόν να ξεκινήσω με αυτό που είδα στο κινητό μου επιστρέφοντας χθες από τον Πύργο. Τα τρολς της κυβέρνησης έκαναν θέμα την καφετέρια που μας φιλοξενεί, έχει έναν πολύ ωραίο τίτλο. Λέγεται “Παραμύθι με καφέ”. Και μας είπαν οι καθ’ έξιν παραμυθάδες ότι θα πούμε παραμύθια σήμερα. Ήρθα σήμερα λοιπόν  με σκοπό να σας πω ένα παραμύθι.
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια χώρα που την λέγαν Ελλάδα. Σε αυτή η μικρή χώρα ο λαός της είχε ξεμπερδέψει για καιρό από την βασιλεία αλλά δεν είχε ξεμπερδέψει με τις συνήθειες της βασιλείας. Δύο, άντε τρεις οικογένειες κυβερνούσαν για πάρα πολλά χρόνια. Ο πατέρας πρωθυπουργός, άφηνε συνήθως τον γιο του στο πόδι για να γίνει πρωθυπουργός κι άμα δεν είχε γιο άφηνε τον ανιψιό. Δεν χανόταν το Βασίλειο με τίποτα. Η οικογενειακή δυναστεία συνεχίζονταν.
Σε αυτή την μικρή χώρα, εδώ και 4 χρόνια κυβερνά ένας πρίγκηπας, ο οποίος όταν έγινε πρωθυπουργός, όπως ο πατέρας του, νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς. Και σε αυτή τη χώρα που κυβερνά ο πρίγκηπας, που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, όλα πάνε τέλεια. Ο κόσμος; Είναι ευτυχισμένος. Υπάρχει ασφάλεια, δικαιοσύνη. Οι μισθωτοί δεν ξέρουν τι να το κάνουν τον μισθό τους. Οι συνταξιούχοι αποταμιεύουν. Άμα πας στο σούπερ μάρκετ βλέπεις  χαρούμενα πρόσωπα. Οι νοικοκυρές ψωνίζουν τρεις φορές την  ημέρα. Στα βενζινάδικα την χύνουν την βενζίνη. Είναι πάμφθηνη. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Που τους χάνεις, που τους βρίσκεις, είναι στις τράπεζες να παίρνουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και βεβαίως οι δουλειές πάνε πολύ καλά.
Οι νέες και οι νέοι κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Περνούν στις σχολές που επιθυμούν και ζουν στο δικό τους  το σπίτι με τους ανθρώπους που αγαπούν και δεν φεύγουν στο εξωτερικό. Όλοι θέλουν να ζήσουν σε αυτή την χώρα.
Οι εργαζόμενοι έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια και κανένας δεν τους καταπιέζει. Και αν υπάρχει κάποιος κακός εργοδότης, υπάρχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να απευθυνθούν σε αυτό.
Δημοκρατία; Ελευθερία του λόγου; Είμαστε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στην ελευθερία του λόγου.  Αφού να φανταστείτε, κάθε φορά που ο πρίγκηπας πηγαίνει σε ένα τηλεοπτικό σταθμό του ασκείται τόσο έντονη κριτική, στην τελευταία φορά που πήγε τον ρώτησαν αν του αρέσουν τα ντολμαδάκια. Τόσο σκληρές ερωτήσεις. Οι δημοσκοπήσεις λένε πάντα τη αλήθεια και πέφτουν πάντα μέσα. Ενώ κανείς δεν διανοείται να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου. Κανείς δεν διανοείται σε αυτή τη χώρα να κάνει παρακολουθήσεις. Ιδιαίτερα πολιτικών αντιπάλων.
Και βεβαίως πάνω από όλα υπάρχει ασφάλεια. Να το πούμε αυτό. Δεν υπάρχει μαφία. Μπορείς να κάθεσαι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης Κυριακή απόγευμα να πιείς τον καφέ σου, και ξέρεις ότι δεν θα έρθει κάποιος γκάνγκστερ με το πιστόλι να πυροβολήσει τον διπλανό σου. Υπάρχει ασφάλεια σε αυτή τη χώρα.
Και βέβαια αν πάρεις το τραίνο γνωρίζεις ότι θα φτάσεις στην ώρα σου και με ασφάλεια.
Αυτή είναι η χώρα του όλα πάνε καλά. Αυτό είναι το παραμύθι του πρίγκηπα που έγινε βασιλιάς, αυτό είναι το παραμύθι της ΝΔ και του Μητσοτάκη.  Αυτό είναι το παραμύθι που τελειώνει στην 21η του Μάη. Ο ελληνικός λαός γυρνά την πλάτη του στην αδικία , στην εκμετάλλευση, την απαξίωση την διαφθορά».
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πολίτες, επεσήμανε ότι μεγάλο πρόταγμα το εκλογών, αυτό που θα κρίνουν  οι εκλογές είναι όχι ποιος θα μας κυβερνήσει αλλά πως θα ζήσουμε από δω και πέρα. Είναι ένα «ως εδώ» που  ξεπηδά μέσα από την ψυχή κάθε πολίτη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι θέλει να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες όχι μόνο στους αριστερούς και τους προοδευτικούς.
«Πιστεύω βαθιά ότι αυτά που γίνονται τα 4 τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα δεν τα ανέχεται ούτε ο δεξιός, ο συντηρητικός πολίτης. Ντρέπεται ο συντηρητικός πολίτης για την κατάντια  στην οικονομία. Να συσσωρεύεται ο πλούτος σε λίγα  χέρια. Να μην έχουν οι περισσότεροι να βγάλουν τον μήνα και 10-15 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο να έχουν ρεκόρ κερδοφορίας  εικοσαετίας. Με 1 δισεκατομμύριο κέρδη η κάθε μία. Ντρέπεται ο μέσος συντηρητικός πολίτης να βλέπει  να καταστρατηγούνται αρχές του συνταγματικού δικαίου με τις παρακολουθήσεις υπουργών πολιτικών αντιπάλων, ευρωβουλευτών. Ντρέπεται  ο μέσος συντηρητικός πολίτης να βλέπει αυτή την κατάντια στην δημοκρατία μας, στην ελευθερία του λόγου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην συνέχεια κάλεσε από την Νέα Σμύρνη  τους πολίτες να αναλογιστούν το παραμύθι που έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες το 2019  και ιδιαίτερο στο τρίπτυχο των βασικών δεσμεύσεών του για «καλύτερα εισοδήματα, καλύτερες δουλειές και ασφάλεια».
«Στα καλύτερα εισοδήματα έχει φθάσει ο κόσμος για να ζει να ζει με κουπόνια. Κουπόνια στο σούπερ μάρκετ. Κουπόνια στο βενζινάδικο, στο ρεύμα. Ο μισθός χάνεται στην 3η βδομάδα του μήνα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι σύμφωνα με την Eurostat στα νοικοκυριά με εισόδημα έως 750 ευρώ  έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη το τελευταίο χρόνο κατά 40 %.
«Μας έταξε καλύτερα εισοδήματα και έχουμε έρθει σε μια κατάσταση, κυρίως η μεσαία τάξη, που δεν είχε βρεθεί ποτέ.  Έταξε καλύτερες δουλειές και με τον νόμο Χατζηδάκη κατάργησε το 8ωρο κατάργησε την αιτιολογημένη απόλυση κατ’ εντολή του ΣΕΒ. Κατάργησε το σώμα επιθεώρησης εργασίας και η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους είναι μια κατάσταση εργασιακής ζούγκλας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος τέλος στα ζητήματα ασφάλειας  τόνισε ότι ιδιαίτερα στην Νέα Σμύρνη οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά και αυτό γιατί όπως είπε «όταν η ΕΛΑΣ αντί να καταπολεμά το έγκλημα συνεργάζεται με το έγκλημα δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εγκληματικότητα υπήρχε και επί των ημερών μας. Αλλά εμείς είχαμε βάλει την ΕΥΠ   να παρακολουθεί την greek mafia. Τώρα έχουν βάλει την greek mafia  να διοικεί την ΕΥΠ».
Για τα ζητήματα του κράτους, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «έταξαν επιτελικό κράτος και έκαναν ένα κράτος λάφυρο με αναξιοκρατία, πελατειακή λειτουργία, με γαλάζια golden boys» επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο κόλπο» είναι οι απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί  των 10 δις ευρώ αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Για τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πούλησε την Μακεδονία για να σώσει τις συντάξεις, σχολιάζοντας πως «αυτές τις αθλιότητες έλεγαν» και προσθέτοντας πως «αν δεν είχαμε κάνει τότε το πατριωτικό μας καθήκον, σήμερα θα είχαμε μια “Λιβύη” στα βόρεια σύνορά μας, που η Τουρκία θα αλώνιζε. Δεν θα είχαμε τα Ελληνικά F16 στον εναέριο χώρο. Αν δεν είχαμε δώσει λύση τότε, οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις θα εξανάγκαζαν όποια και να ήταν η κυβέρνηση, να δεχτεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την τότε συνταγματική της ονομασία». Παράλληλα θύμισε ο κ. Τσίπρας ότι «έλεγαν ψίχουλα αυτά που δίναμε και ότι θα τα αυξήσουν. Και τι έκαναν; Κατήργησαν την 13η σύνταξη που είχαμε θεσπίσει. Στέρησαν 4,5 δις. σε 4 χρόνια από τη 13η σύνταξη και 2,5 δις από τα αναδρομικά, που και αυτά είχαν υποσχεθεί αλλά δεν τα έδωσαν». «Δεν ξέρω αν τα ρώτησε αυτά ο κ. Αυτιάς στον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Η μεγαλύτερη εξαπάτηση αφορούσε τη μεσαία τάξη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καθώς όπως είπε, «βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου προς τους λίγους και ισχυρούς» και εξήγησε αναλυτικά, ότι αυτή η αναδιανομή συντελείται με δύο τρόπους. Πρώτον, με την διατήρηση των έμμεσων φόρων σε υψηλά επίπεδα, ώστε με τα υπερέσοδα το κράτος να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Δεύτερον, μέσα από το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς. «Τα 4 χρόνια Μητσοτάκη, 40 δις ευρώ αυξήθηκε το ιδιωτικό χρέος και 700.000 ακίνητα βρίσκονται στα funds με έδρα το εξωτερικό και ετοιμάζονται να φάνε, να κερδίσουν από μια λαίλαπα πλειστηριασμών και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες για την δίκαιη ρύθμιση χρεών, με μεγάλο κούρεμα και με επιδότηση του δημοσίου, για τα κόκκινα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, επαγγελματική στέγη και αγροτική γη, λέγοντας ότι πρόκειται για «σχέδιο ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα εφαρμόσιμο, που δεν θα βοηθήσει μόνο του ευάλωτους αλλά και τη μεσαία τάξη». «Εμείς είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία για να μπορεί σήμερα η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Δεν κυβερνήσαμε με την δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δις όπως ο κ. Μητσοτάκης που τα βρήκε έτοιμα. Αλλά με την δυσκολία να συμμαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά που αυτοί είχαν αφήσει σμπαράλια».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να συζητάμε για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, γιατί δεν θέλει να πει το πραγματικό του σχέδιο στον Ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην συνέχεια, παραθέτοντας το παράδειγμα της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ο κ. Μητσοτάκης πήγε και ψήφισε μετά την τραγωδία στα Τέμπη την δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Πού υπάρχει ρυθμιστική αρχή; Εκεί που υπάρχουν ιδιώτες. Και τι έλεγε σε συνέντευξή του; Ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού». «Το ίδιο και στην Υγεία. Παρά την πανδημία, ιδιωτικοποιούν την Δημόσια Υγεία. Αυτό είναι το σχέδιο τους» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, για να μπορέσουμε αντέξουμε στην κρίση. «Χρειαζόμαστε μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και όχι μια ιδιωτική ΔΕΗ που πρωταγωνιστεί στην κούρσα της αισχροκέρδειας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο θα είναι δίπλα στον πολίτη» επισήμανε.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «Να αφήσει τα παραμύθια και τις προβοκάτσιες με βίλες ενώ ο ίδιος δεν ξέρει πόσες έχει» και χαρακτήρισε «αθλιότητα» την χθεσινή δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και επιτέθηκε στον κ. Θεοδωρικάκο λέγοντας ότι «έχει αφήσει την μαφία να διοικεί την αστυνομία». «Να συζητήσουμε για τα ουσιαστικά» είπε ο κ. Τσίπρας: «Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία, τι θα γίνει με την ακρίβεια, τι θα γίνει με την εργασία, τι θα γίνει με τις συντάξεις, τι θα γίνει με την ασφάλεια, τι θα γίνει με τη ζωή μας. Πώς θα μπορούν τα νέα παιδιά να ονειρεύονται, να πάνε στις σχολές που επιθυμούν, πώς θα είναι σε αυτήν εδώ την πλατεία χωρίς να έρχονται αστυνομικοί να τους δέρνουν».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε για ακόμη μία φορά τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει σε τηλεοπτική συζήτηση. «Να πάμε ανοιχτά σε ένα τηλεοπτικό σταθμό. Θέλει στον φίλο του τον κ. Αυτιά; Να πάμε στον κ. Αυτιά. Όπου θέλει να πάμε. Αλλά να τολμήσει να έρθει ενώπιος ενωπίω να μιλήσουμε πολιτικά, προγραμματικά, με επιχειρήματα, όχι με προβοκάτσιες» είπε χαρακτηριστικά.
«Ό,τι και να κάνει, στις 21 του Μάη, ο Ελληνικός λαός θα γυρίσει την πλάτη στην αδικία. Νιώθω ότι να βρισκόμαστε ξανά σε μια στιγμή ανάτασης της αισιοδοξίας και της ελπίδας και οι ευθύνες που μας βαραίνουν όλους και εμένα προσωπικά είναι πολύ μεγάλες» είπε στη συνέχεια, διότι, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Αν κερδίσουμε – που είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε – θα βρεθούμε μπροστά στην ευθύνη να κάνουμε πράξη την μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής, όπου ο κάθε πολίτης ψηφίζει και έχει ισοτιμία στην ψήφο του. Να σταθούμε στα προγράμματα και στις θέσεις, όπως κάναμε εμείς με την πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια που την θέσαμε ως προαπαιτούμενο. Η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει κυβέρνηση και να μην βρεθούμε στην ανάγκη για δεύτερες και τρίτες εκλογές».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση για να γίνει πράξη η αλλαγή που ζητάει η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα. Στις κάλπες της απλής αναλογικής να βγει πρώτος και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ηττηθεί το καθεστώς Μητσοτάκη, αν δεν ηττηθεί η ΝΔ. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ηττηθεί η ΝΔ αν δεν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ήττα της ΝΔ, του καθεστώτος Μητσοτάκη, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αδικίας. Μόνο αυτό θα σημάνει τέλος στο παραμύθι που μας πουλάνε τέσσερα χρόνια τώρα για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι στις πλάτες των πολλών».