Βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Άνω Βούλα – Ολονύχτια μάχη από επίγειες δυνάμεις

Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά τη σημερινή ημέρα στην Αττική πραγματοποίησε στις 19:10 το απόγευμα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι. Η ενημέρωση τις 20.30 και είναι η εξής

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 12:56 σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή της Γλυφάδας είναι βελτιωμένη. Υπάρχουν ακόμη αρκετές ενεργές διάσπαρτες εστίες, ενώ στην πυρκαγιά έχει μεταβεί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Εξαιτίας των βόρειων, βορειοανατολικών ισχυρών ανέμων, που οι ριπές τους έφτασαν τα 8 μποφόρ, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και κατευθύνθηκε προς τον αστικό ιστό. Γι’ αυτό, μέσω του το 112 αποστείλαμε μήνυμα στις 16:20 στους κατοίκους της άνω Βούλας προκειμένου να απομακρυνθούν προς ασφαλές σημείο.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και ενισχύθηκαν κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ήδη με οχήματα, πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Στερεά Ελλάδα.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάλειπτα σε διαδοχικά κύματα και θα επιχειρούν μέχρι και το τελευταίο φώς. Έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη και  5 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Στο έργο της πυρόσβεσης είχαμε την συνδρομή του Στρατού που διέθεσε ένα ελικόπτερο, της Ελληνικής Αστυνομίας που διέθεσε 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσυκλέτες και 10 περιπολικά οχήματα, την συνδρομή μεγάλου αριθμού εθελοντών πυροσβεστών, αλλά και υδροφόρων της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πριν από λίγο στις 18:07 εκδηλώθηκε μια νέα πυρκαγιά στην περιοχή του Κουβαρά επί της οδού Ομήρου και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα καθώς και 2 ελικόπτερα.

Σε μερική επιφ υλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική.

Καταλήγοντας είπε για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Βελτιωμένη είναι σύμφωνα  με την Πυροσβεστική η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Άνω Βούλα σε σχέση με το απόγευμα. Ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο προς τα νεκροταφεία. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες κυρίως σε δύσβατη περιοχή αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα. Πηγή: ΑΠΕ

Επίσης το πρωί αναμένεται να γίνει νέα αναλυτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς.

Συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής

Διατίθενται πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής (Άνω Γλυφάδα και Βούλα).
Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.
Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.
Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.
Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Φωτό: ΑΠΕ