Βραζιλία: 91 νεκροί από τις πλημμύρες το Σαββάτοκύριακο

Οι αρχές στην πολιτεία Περναμμπούκο της βορειοανατολικής Βραζιλίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι 91 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από πλημμύρες το Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότεροι από δύο δωδεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Εκατοντάδες κρατικοί και ομοσπονδιακοί διασώστες αναζητούσαν 26 άτομα που αγνοούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τζαΐρ Μπολσονάρου πέταξε τη Δευτέρα πάνω από την πληγείσα περιοχή της πρωτεύουσας του Περναμπούκο, Ρεσίφε, και τον γειτονικό Τζαβάρα ντος Γκουαράπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνέχεια, ανέφερε ότι η προσγείωση στο ελικόπτερο δεν ήταν δυνατή λόγω του εμποτισμένου εδάφους.

Η κυβέρνηση κινείται για να διαθέσει κονδύλια σε δήμους που έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ντάνιελ Φερέιρα, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, στη συνέντευξη Τύπου. Τόνισε επίσης μια νέα πιστωτική γραμμή διαθέσιμη σε πόλεις που έχουν πληγεί από τέτοιες καταστροφές.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις, και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχει χαρακτηρίσει τη μητροπολιτική περιοχή του Ρεσίφε ως μια από τις πιο ευάλωτες πόλεις του κόσμου. Η χαμηλή περιοχή του μετρό βρίσκεται στο δέλτα τριών ποταμών, διαθέτει πλημμυρικές περιοχές και ένα δίκτυο δεκάδων διώρυγας και φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η αρχή πολιτικής άμυνας της πολιτείας ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι πλημμύρες έχουν εκτοπίσει 5.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους και έχει ενισχύσει την εγρήγορσή της για ακόμα υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων. Η βροχή συνεχίστηκε, αν και με λιγότερη ένταση.

 

Πηγή: abc NEWS – Φωτό: ΑΠΕ