Βρετανία: Η Λιζ Τρας θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον

Η 47χρονη Λιζ Τρας θα είναι η τρίτη γυναίκα που θα ηγηθεί βρετανικής κυβέρνησης μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

«Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», υποσχέθηκε η Λιζ Τρας μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

«Θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση ασχολούμενη με τους λογαριασμούς της ενέργειας των ανθρώπων, αλλά επίσης ασχολούμενη με τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία», είπε υποσχόμενη «μεγάλη νίκη» του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Η Λιζ Τρας εξελέγη στην ηγεσία των Τόρις και, σύμφωνα με το βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος που κληρονομεί στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Τρας παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον όταν οι παραιτήσεις υπουργών και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων έπεφταν βροχή, αναγκάζοντας τον βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί έπειτα από μακρά σειρά σκανδάλων. Εγκαθίσταται στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μία εκρηκτική οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που στραγγαλίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, η Λιζ Τρας δεν θα έχει περίοδο χάριτος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 2024, κατά τις οποίες το Εργατικό Κόμμα, που διαθέτει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να εκθρονίσει τους Τόρις που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr