Γάζα: Συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα  απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός τεσσάρων ημερών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε νωρίτερα το πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα και πλέον ομήρων στα χέρια της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατόν πενήντα κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών, και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πρώτη πρόσκαιρη αποκλιμάκωση έπειτα από εβδομάδες ανελέητου πολέμου.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς:

“Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα”, είπε.

Η ανακοίνωση Νετανιάχου

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές το πρώτο στάδιο συμφωνίας με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η απελευθέρωση επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει αποτέλεσμα η «παύση» των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, να παρατείνεται κατά 24 ώρες.

Η συμφωνία είναι «η σωστή απόφαση», δήλωνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περίπου 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, απήχθησαν στην έφοδο την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, ο επικεφαλής της οποίας Ισμαήλ Χανίγια έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία», τονίζοντας ότι «οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης».

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός τεσσάρων ημερών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε νωρίτερα το πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα και πλέον ομήρων στα χέρια της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατόν πενήντα κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών, και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πρώτη πρόσκαιρη αποκλιμάκωση έπειτα από εβδομάδες ανελέητου πολέμου.

10 το πρωί της Πέμπτης σταματούν οι βομβαρδισμοί

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς. “Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα”, είπε.

Μετά τις ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, η διπλωματία του Κατάρ, εμιράτου του Κόλπου στην καρδιά των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, επιβεβαίωσε πως κλείστηκε συμφωνία για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X εκφράζοντας ικανοποίηση για την «επιτυχία» της μεσολάβησής του, από κοινού με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις

ΟΗΕ: «Θετικό βήμα, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν»

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι “ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

“Τα Ηνωμένα Έθνη θα κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό της στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο X, αλλά επέμεινε και αυτός στο ότι “αυτό δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων”. Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και, εν αναμονή αυτού, την παροχή περίθαλψης σε όλους όσοι παραμείνουν σε ομηρεία. Επιπροσθέτως κάλεσε για “μια κατάπαυση του πυρός” που θα επιτρέπει πραγματικά την παροχή βοήθειας σε διάρκεια στους κατοίκους της Γάζας και με πάσα ασφάλεια.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για τη συμφωνία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως καλωσορίζει τη συμφωνία, υποσχόμενη πως η ΕΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσει την παύση των εχθροπραξιών για να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία στέλνει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου.

Από την πλευρά της η Ρωσία «χαιρέτισε» τη συμφωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως πρόκειται για «ακριβώς αυτό για το οποίο καλούσε» η Μόσχα αφότου «κλιμακώθηκε η σύρραξη».

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια πρώτη ανταλλαγή 10 ομήρων έναντι 30 φυλακισμένων θα γίνει από την Πέμπτη» και πρόσθεσε πως «η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί».

«Η Χαμάς και οι άλλες ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους αμέσως», έκρινε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ Human Rights Watch για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον οποίο οι απαγωγές τους, όπως και η στέρηση απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

22.11.2023