Γερμανία και Γαλλία …

Της Vicky Kostenas Lagdos

«Πρωτοπόροι της επανίδρυσης της Ευρώπης».
60 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων η Γερμανία και η Γαλλία επικαλέστηκαν τη σημασία της φιλίας τους και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz και ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει έναν πιο σίγουρο ρόλο στον κόσμο. “Μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη μεγαλύτερη καμπή. Ένα σημείο καμπής προς έναν πολυπολικό κόσμο, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, υποχωρώντας σε ένα εθνικό κέλυφος σαλιγκαριού”, δήλωσε ο Scholz στο Παρίσι σε μια τελετή για την 60ή επέτειο της γαλλογερμανικής συνθήκης φιλίας.

Olaf Scholz και  E. Macron

Δεν μπορεί κανείς πλέον να αντέξει «μια μικρή, απελπισμένη Ευρώπη», που επιδίδεται στον εθνικό εγωισμό και ανοίγει ρήγματα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου.
Οι δυνάμεις πρέπει να συσσωρευτούν ακριβώς εκεί, που τα εθνικά κράτη θα είχαν χάσει από μόνα τους τη διεκδίκηση τους “στη διαφύλαξη των αξιών μας στον κόσμο, στην προστασία της δημοκρατίας μας από αυταρχικές δυνάμεις.

Αλλά και στον ανταγωνισμό για σύγχρονες τεχνολογίες, στην εξασφάλιση ακατέργαστων υλικών, στην παροχή ενέργειας ή στα διαστημικά ταξίδια», εξήγησε ο Scholz.

Ο Μακρόν κάλεσε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και τη χώρα του να γίνουν «πρωτοπόροι στην επανίδρυση της Ευρώπης». Αυτός ο ρόλος τους έρχεται, γιατί βάδισαν μαζί τον δρόμο της συμφιλίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να παίξει τον ρόλο της ως μία «γεωπολιτική δύναμη» στον κόσμο.

Vicky Kostenas Lagdos, Poetessa

Zürich,

24. Januar 2023