Γερμανία: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο δάσος Γκρούνεβαλντ του Βερολίνου

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε αποθήκη πυρομαχικών στο δάσος Γκρούνεβαλντ, δυτικά του Βερολίνου, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι συνεχείς εκρήξεις καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής. Στη μάχη ρίχνεται τώρα το ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών «Τέοντορ» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο καλείται να κάνει αυτοψία στην περιοχή.

Η πυροσβεστική έχει σχεδιάσει ακτίνα ασφαλείας 1.000 μέτρων γύρω από το σημείο και αναμένει να σταματήσουν οι εκρήξεις προκειμένου να επιχειρήσει στις εστίες της φωτιάς. Ακόμη και ο τηλεκατευθυνόμενος «Τέοντορ» – ο οποίος φέρει ανυψωτικό βραχίονα εξοπλισμένο με τέσσερις κάμερες, που μεταδίδουν δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων και μπορεί να περάσει και τη ζώνη των 300 μέτρων από το σημείο – δεν μπορεί να επιχειρήσει όσο συνεχίζονται οι εκρήξεις.

Από το πρωί γύρω από το Γκρούνεβαλντ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους και τους σιδηροδρόμους, ενώ οι αρχές έχουν ειδοποιήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κρατούν πόρτες και παράθυρα κλειστά και τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού εκτός λειτουργίας. Η δήμαρχος του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφαϊ τόνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει ανάγκη εκκένωσης των κατοίκων. «Δεν υπάρχουν σπίτια σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων», εξήγησε.

Η λειτουργία του χώρου αποθήκευσης εκρηκτικών της κρατιδιακής αστυνομίας, λίγα χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές, έχει προκαλέσει και κατά το παρελθόν αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο τοπικό κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να κλείσει και να αναζητηθεί άλλη τοποθεσία. «Αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο “εκρηκτικό” μέρος δεν έχει θέση σε μια περιοχή αναψυχής», δήλωσε η Κ.Ο. του CDU και εισηγήθηκε να ξεκινήσουν συνομιλίες για συνεργασία με το γειτονικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr / Φωτό Reutes