Γιάννης Οικονόμου: Η Ευρώπη – και η χώρα μας – σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο Χειμώνα

Στην ενημέρωση των συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά και για την συζήτηση στην Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Επίσης για τις εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ που έφτασαν τις 30.200.

Η τοποθέτηση του είναι η εξής:
Η Ευρώπη – και η χώρα μας – σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο Χειμώνα
Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη  περίοδο. Οι εξελίξεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου- επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί βέβαια ορισμένες χώρες να πληγούν περισσότερο, οι συνέπειες, όμως, θα είναι δριμείες για όλες της χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά MWh, (πάνω από 10 φορές ακριβότερα, δηλαδή,  σε σχέση με το παρελθόν).
Ήδη, όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για το Χειμώνα. Στη Γερμανία, η Κυβέρνηση ενέκρινε ήδη δύο πακέτα μέτρων. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος  Macron προειδοποίησε τους πολίτες για μια μεγάλη ανατροπή των βεβαιοτήτων, όπου η εποχή της αφθονίας και της πρόσβασης σε πρώτες ύλες και προϊόντα που φαίνονταν να είναι διαρκώς διαθέσιμα, έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.
Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνονται και στη χώρα μας και ήδη τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 11%.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Όπως και στην πανδημία, έτσι και τώρα, με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα, προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή, που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται  ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και  υπάρχει  δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει και θα συνεχίσει, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη όλης της κοινωνίας, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για το Σεπτέμβριο διατίθενται 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στην ηλεκτρική ενέργεια σε ό,τι αφορά στα Κοινωνικά Τιμολόγια,  το 94% σε όλα τα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια. Τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τη συνεπή οικονομική πολιτική, αλλά και από το νέο τρόπο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζουμε, ήδη, από τον Ιούλιο.
Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη αλλά και ενδεδειγμένη. Απαραίτητη γιατί αν δεν υπήρχε, θα οδηγούσε στη χρεοκοπία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενδεδειγμένη γιατί όταν η αγορά λειτουργεί στρεβλά, όπως συμβαίνει με την συγκεκριμένη αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει για να διορθώνει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις.
Ήδη -σύμφωνα  με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που έχει δημοσιεύσει το Bloomberg- η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η Κυβέρνησή μας,  υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία  με 1,7% του ΑΕΠ της.
Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν την πολύ ουσιαστική στήριξη που η Κυβέρνηση δίνει στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι η  Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει την σημασία της  δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Άλλωστε, εξακολουθεί να παραμένει βασικός μας στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα το 2023. Σε καμία περίπτωση λοιπόν  δεν είμαστε  και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούμε ποτέ να βρεθούμε ξανά  μπροστά σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό  με την ομιλία του στη ΔΕΘ. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας -ιδίως μάλιστα των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης- χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που ανέκαθεν βάζει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και θεωρεί ότι η εθνική οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες και το λαό μας, δεσμεύεται να δημιουργεί συνεχώς νέες δυνατότητες για τη στήριξη της κοινωνίας.
Νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων
Η Κυβέρνηση καταβάλλει εργώδη προσπάθεια προκειμένου να μπει ένα τέλος στο άγος των εκκρεμών συντάξεων, που μας κληροδότησε το παρελθόν. Ήταν ντροπή για το Κράτος να υπάρχουν συμπολίτες μας, που βγαίνουν σε σύνταξη και μπορεί να περιμένουν ακόμη και τέσσερα και παραπάνω χρόνια για την έκδοση της σύνταξής τους. Και η ντροπή αυτή παίρνει επιτέλους τέλος. Προφανώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά ήδη αλλάξαμε ταχύτητα, αλλάξαμε πίστα, αλλάξαμε ρυθμούς. Τον Ιούλιο, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ έφτασαν τις 30.200, αριθμός που συνιστά νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, γεγονός που αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη:
-Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2019, ενώ είχαν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες που υπήρχαν για τα έτη 2016-2018.
-Βαίνουν προς μηδενισμό οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί.
-Έχει εκκαθαριστεί το 85,2% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2021.
-Έχει επίσης εκκαθαριστεί το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο 5μηνο του 2022, στοιχείο που αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.
-Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν 5.500 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020.
Όλα αυτά δεν έγιναν στην τύχη. Απαιτήθηκαν σχεδιασμός, πολιτική βούληση και αποφάσεις που να θυμίσω πολεμήθηκαν πολύ σκληρά από την Αντιπολίτευση. Όμως και εδώ το σχέδιο, η επιμονή, ο επαγγελματισμός, και η προσήλωση στο στόχο φέρνουν αποτελέσματα, που δικαιώνουν τις επιλογές μας και κυρίως όμως είναι αποτελέσματα που αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αξιοπρέπεια τους συνταξιούχους κι αυτό είναι το σημαντικότερο.
Για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής
Ξεκινά την ώρα αυτή στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Έχουμε, ήδη, καταστήσει σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Έτσι θα τιμήσει τη δυνατότητα που η ίδια έδωσε στη κοινοβουλευτική μειοψηφία – με την πρότασή της που υιοθετήθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση – να προχωρά στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Πρόκειται, άλλωστε για συνταγματική ρύθμιση που συνιστά και αυτή το δείκτη δημοκρατικής ευαισθησίας της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η θέση μας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ξεκάθαρη. Ασφαλώς η έρευνα πρέπει να αφορά το παρόν: Δηλαδή, τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής, όσο και τη διερεύνηση για τη λειτουργία των κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να ακουστούν και  πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν. Και  αυτό όχι για  συμψηφισμούς, αλλά για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν ποιες βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση μπορούν να γίνουν. Έτσι ώστε  οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν αποτελεσματικά το σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας ωστόσο αυστηρά τους κανόνες του Κράτους Δικαίου.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός -κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση της Παρασκευής- αφού επισήμανε πως κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται a priori με  βάση την ιδιότητά του, είναι απαραίτητο στην περίπτωση των πολιτικών προσώπων να υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης, κατέθεσε τέσσερα πεδία βελτιωτικών ρυθμίσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια, χωρίς ωστόσο να υπονομευθεί η αποστολή των υπηρεσιών ασφαλείας, των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας.