Ο Αθανάσιος (Σάκης) Παπαβασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια σε ένα μεγάλο χωριό του Νομού Βοιωτίας, κοντά στην Θήβα.
Τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου τις τελείωσε στην Αθήνα, στην συνοικία Άγιος Αρτέμιος, στο Παγκράτι. Αποφοιτώντας από το Λύκειο έδωσε εξετάσεις στα Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Γράφτηκε στην σχολή Μέσης Εκπαίδευσης Ηλεκτρονικών – Κοντοράβδη και στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών – Αναστασιάδη, απ’ όπου πήρε τα πτυχία του.
Μετά από πολλές ευκαιριακές εργασίες έδωσε εξετάσεις και πέρασε σε μεγάλη ΔΕΚΟ όπου εργάστηκε για τριάντα ένα χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Όμως, η μεγάλη του αγάπη ήταν η μουσική, από τότε που τυχαία βρέθηκε στα χέρια του μια κιθάρα.
Το πρωί πήγαινε στην εργασία του και το απόγευμα στις σχολές. Αποφάσισε όμως και γράφτηκε σε ένα Ωδείο το “Ολύμπιο” στο Παγκράτι αλλά στη συνέχεια, δεν υπήρχαν λεφτά και χρόνος και έτσι, κάποια στιγμή με μεγάλη του λύπη, σταμάτησε.
Μαθήματα στην κιθάρα τού παρέδιδε -χωρίς πληρωμή- ένας καρδιακός του φίλος, από τα νεανικά του χρόνια, ιδρυτής και ιδιοκτήτης Ωδείων, ο Νίκος Σκαλκώτας.
Συμμετέχει από το 1983 σαν ερμηνευτής και σαν κιθαρίστας στις ορχήστρες του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Ν. Αττικής, στη “Λαϊκή – Παραδοσιακή” και στην “Έντεχνη Ορχήστρα”, μια καταξιωμένη ορχήστρα με άριστους μουσικούς, σολίστες και θαυμάσιο ρεπερτόριο. Τα αφιερώματά της είναι κυρίως σε μεγάλους Έλληνες Δημιουργούς, όπως: Βασίλης Τσιτσάνης, Σωτηρία Μπέλλου, Άκης Πάνου, Σπύρος Παπαβασιλείου, Μίμης Πλέσσας, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάριος Τόκας, Γιώργος Ζαμπέτας, Μάνος Ελευθερίου, Μίκης Θεοδωράκης κ.α.
Έχει συνθέσει αρκετά τραγούδια από το 1989. Οι πρώτες του απόπειρες ήταν καθαρά για τον εαυτό του.
Το 2012 είχε ερμηνευτική συμμετοχή σε πέντε τραγούδια από τα οποία, τα δύο ήταν σε μουσική δική του, με τίτλους : “Αχ πότε θα σε δω” και “Ποιο τραγούδι”. Την ευκαιρία αυτή, του την έδωσε ο αγαπημένος του φίλος, Νίκος Παλλάδιος στο συμμετοχικό δίσκο (CD) που έκανε, με τίτλο “Μοιρασμένες στιγμές”.
Το 2014 τον εμπιστεύτηκε ο εξαιρετικός συνθέτης, στιχουργός και σολίστας, Γιάννης Σκαρής να ερμηνεύσει μαζί με την Μαρία Σκαρή τα τραγούδια του δίσκου του με τίτλο: “Εκτός εποχής”. Τραγούδια με ύφος λαϊκό αλλά και μπαλάντες. Με τον Γιάννη Σκαρή είχε συνεργαστεί άριστα σε πολλές “Live” βραδιές και συνεχίζει.
Το 2016 με τον Νίκο Παλλάδιο έβγαλαν τον δίσκο (CD) με τίτλο: ” Έξω στη βροχή” σε στίχους του Νίκου Παλλάδιου και μουσική – ερμηνεία του ίδιου του Σάκη Παπαβασιλείου. Ακόμη, φιλική συμμετοχή υπήρξε από δύο εξαιρετικές φωνές την Εύα Κανέλλη και την Τζίνα Καλομοίρη.
Από τότε, η μουσική του έχει στολίσει αρκετά τραγούδια με στίχους εξαιρετικών στιχουργών, όπως οι: Σταύρος Ζουπούλης, Γιώτα Γερογιώργη, Νίκη Παπουλάκου, Μιμή Μητροπούλου, Ηλίας Παπαδημητρίου, Βασίλης Ράπτης και Γρηγόρης Κύργιος.
Επίσης, με την πολυβραβευμένη από την UNESCO Συγγραφέα – Ποιήτρια και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων ΚΟΥΡΟΣ, Σταυρούλα Βενιέρη, δημιούργησαν δέκα παιδικά τραγούδια σε στίχους δικούς της και μουσική του ίδιου του συνθέτη, τα οποία συνοδεύουν τις ιστορίες του βιβλίου της, με τίτλο: “Τραγουδώντας Ιστορίες με Πολύτιμες Αξίες”. Πέντε τραγούδια από αυτά τα ερμηνεύει η θαυμάσια Λένα Γκολεμάτη.
Τέλος, έχει δημιουργήσει δικό του μουσικό κανάλι στο YOUTUBE που συνεχώς το εμπλουτίζει, με το όνομα athanasios papavasileiou όπου περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια του αλλά και πολλά Video από μοναδικές Live βραδιές.
17.8.2022