Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Raisina Dialogue με θέμα: «Από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό: Γεωμετρίες Ανάπτυξης» :
«Εκλεκτοί συμμετέχοντες στο πάνελ,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
namaskar!
Είναι μεγάλο προνόμιο και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο φετινό Raisina Dialogue, για να παρουσιάσω τη θέση της Ελλάδας για τη δυναμική της συνεργασίας σε δύο κομβικές περιοχές με ισχυρή γεωπολιτική επιρροή: την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και την περιοχή Μεσογείου και Ατλαντικού.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα την κυβέρνηση της Ινδίας για την πολύ θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον Πρωθυπουργό μου, στην ελληνική αντιπροσωπεία και σε εμένα προσωπικά. Η Ινδία είναι ένα μεγάλο έθνος με αξιοθαύμαστα επιτεύγματα, στο σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής, του Βορρά και του Νότου, με έναν συνεχώς διευρυνόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο παγκοσμίως.
Οι χώρες μας, η Ελλάδα και η Ινδία, δύο βασικοί παράγοντες στις περιοχές τους, μπορεί να απέχουν γεωγραφικά, αλλά μοιράζονται κοινές θεμελιώδεις αξίες που απορρέουν από τις ιστορικές μας καταβολές, τους αρχαίους πολιτισμούς, την πολιτιστική μας παρουσία και τη δημιουργική αλληλεπίδραση ανά τους αιώνες.
Είμαστε και οι δύο ναυτικά έθνη, με κοινή προσήλωση στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ακολουθώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στις αξίες της διαφορετικότητας και της δημοκρατίας.
Όσον αφορά τη δημοκρατία, μοιραζόμαστε έναν ιδιαίτερο δεσμό: Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, ενώ η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.
Σε μία χρονιά, κατά την οποία περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού οδεύει στις κάλπες για να διαμορφώσει το αύριο του κόσμου, η δημοκρατία πρέπει να πετύχει. Διότι οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η ανθρωπότητα δεν είναι απλώς σύνθετες. Είναι συλλογικές και απαιτούν μια εξίσου συλλογική απάντηση, με βάση τους κανόνες μιας δημοκρατίας που λειτουργεί υπό το κράτος Δικαίου: τον διάλογο, την ισότητα και την ελευθερία.
Οι γέφυρες, που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στους λαούς μας, πρέπει να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, στο οποίο η Ιστορία συναντά την κοινότητα πνεύματος και το κοινό όραμα και το αφηρημένο συναντά το απτό.
Για τον σκοπό αυτό, αναβαθμίσαμε τις διμερείς σχέσεις μας σε στρατηγικές, κατά την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Modi στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο.
Οι αμοιβαίες επενδύσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Σημαντικές ελληνικές επενδύσεις, εδώ στην Ινδία, σε διάφορους τομείς, βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Ινδία επενδύει σημαντικά στις υποδομές της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε εμβληματικά έργα, όπως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου, και έχοντας ενεργή παρουσία στην αγορά τροφίμων και φαρμάκων.
Η βούληση για επέκταση της συνεργασίας μας σε πολλαπλούς τομείς επιβεβαιώνεται από την άφιξη, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αντιπροσωπείας 100 Ελλήνων επιχειρηματιών για τη διερεύνηση περισσότερων δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης, με τον ρεαλιστικό στόχο να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο ως το 2030, όπως δήλωσαν, χθες, οι δύο Πρωθυπουργοί.
Όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω μέσω της υλοποίησης του οραματικού σχεδίου που υιοθετήθηκε από την G20 στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου 2023 στο Νέο Δελχί, με την ανακοίνωση του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).
Από τεχνική άποψη, ο στόχος του διαδρόμου, που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, είναι να αναβαθμίσει τη μεταφορική ικανότητα και την ανθεκτικότητα των εμπορικών ροών, καθώς και των ροών ενέργειας και δεδομένων μεταξύ της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων κατά 30-40% και δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα των μεταφορών, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πρόκειται, όμως, για κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Είναι, πρωτίστως, ένα έργο ειρήνης και πολιτισμού.
Είναι ένας διάδρομος που μεταφέρει αγαθά, ελπίδα, ευημερία και ενότητα. Μας βοηθά να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις, είτε πρόκειται για συγκρούσεις, είτε για πανδημίες, είτε για φυσικές καταστροφές/κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας υποδομές μέσω συνεργειών που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Τα ελληνικά λιμάνια μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το κατώφλι του διαδρόμου προς την Ευρώπη.
Από την αρχαιότητα, η στρατηγική θέση της Ελλάδας σε ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι όπου συναντώνται τρεις ήπειροι, υπήρξε διάδρομος για την ανταλλαγή αγαθών και γνώσεων.
Έχουμε ηγετικό ρόλο στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων δεδομένων και μεταφορών. Παράλληλα, τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν δυναμική ανατολική πύλη για τα ασιατικά προϊόντα προς την ευρωπαϊκή αγορά του μισού δισεκατομμυρίου καταναλωτών, με ναυτιλιακή τεχνογνωσία και με στόλο που είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ασφαλή και ταχεία μεταφορά αγαθών και ενέργειας.
Επιπλέον, η Ελλάδα απολαμβάνει την απολύτως απαραίτητη, στο ταραγμένο περιβάλλον μας, πολιτική σταθερότητα, και βρίσκεται σε γεωγραφική εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή.
Και, βέβαια, η Ελλάδα είναι ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η παγκόσμια πολιτική της Ε.Ε. εστιάζει στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις Βρυξέλλες, συμμετείχα ενεργά στο τρίτο Υπουργικό Forum Ε.Ε. – Ινδο-Ειρηνικού, όπου λάβαμε μια σειρά μέτρων με στόχο την εντατικοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού. Στο περιθώριο του Forum, είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια σειρά ουσιαστικών διμερών συναντήσεων με αντιπροσωπείες από τις χώρες της περιοχής.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία. Και η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί από κάθε βασικό παράγοντα στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε πολυμερώς, μαζί με την Ινδία, με χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, για να αναπτύξουμε τις κοινές πολιτικές μας με επίκεντρο τον IMEC, αλλά και περαιτέρω.
Όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στο τελευταίο βιβλίο του Υπουργού Jaishankar, «το να οικοδομήσουμε στην παράδοση των επαφών μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης μέσω της Αραβίας, αποτελεί “επιστροφή στην Ιστορία”. Σε τελική ανάλυση, η ισορροπία μεταξύ των παγιωμένων πολιτικών και των αναδυόμενων οικονομιών θα καθορίσει τη σημασία της περιοχής για τον υπόλοιπο κόσμο».
Φαίνεται να είναι ένα εγχείρημα που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό.
Στην αρχαιότητα, ο Περικλής έλεγε ότι, όταν πρόκειται για πόλεμο, οι ευκαιρίες δεν περιμένουν και ότι πρέπει να δράσει κανείς άμεσα: Στην αρχαία ελληνική, «οί καιροί ού μενετοί». Το ίδιο ισχύει και σήμερα, αλλά για τον αντίθετο λόγο. Προκειμένου να διατηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη σε δύσκολους καιρούς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία μέρα.
Ο πόλεμος στη Γάζα και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνιστούν, αναμφίβολα, λόγους ανησυχίας και αποσταθεροποίησης, αλλά δεν μπορούν να υπονομεύσουν την ισχυρή επίδραση του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ούτε πρέπει να τους αφήσουμε να αποδυναμώσουν τον ζήλο μας για επίτευξη προόδου. Αντίθετα, ο IMEC μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο επούλωσης των πληγών στην περιοχή.
Όπως ανέφερε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του στο Raisina Dialogue, «ο IMEC μάς δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να προωθήσουμε την ειρήνη, δεδομένου ότι αποτελεί ένα έργο που στοχεύει στη σταθερότητα και την ευημερία όλων των χωρών που συμμετέχουν».
Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι η Ελλάδα και η Ινδία είναι έτοιμες να πράξουν ό,τι μπορούν για να κάνουν αυτό το οραματικό σχέδιο πραγματικότητα. Για χάρη της δημοκρατίας και της παγκόσμιας ευημερίας.
Σύμφωνα με τα λόγια του Gandhi: «Πρέπει να είστε εσείς η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο»
«Vasudhaiva Kutumbakam»
«Ο κόσμος όλος είναι μια οικογένεια».
Σας ευχαριστώ.»
22.2.2024