Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: Συνέπεια – συνέχεια – σταθερότητα.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ λέγοντας τα εξής:

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του το Σάββατο στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., αλλά και με τη χθεσινή  συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τον οδικό χάρτη και το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές. Προέβη στον απολογισμό του πλούσιου κυβερνητικού έργου και εξήγησε στους πολίτες πώς η Ελλάδα θα περάσει μέσα από την τρικυμία των μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων.

Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι στις προθέσεις του καμιά αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά μόνο εάν συμφωνούσε σε αυτό και ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας την ακαταλληλότητα της απλής αναλογικής ιδίως στην παρούσα συγκυρία, που το μεγάλο ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η σιγουριά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το τρίπτυχο που διασφαλίζει την κοινωνία και την Πατρίδα: συνέπεια – συνέχεια – σταθερότητα. Απέδειξε πως ό,τι είπαμε,  το κάναμε, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019 και αναφέροντας βασικά στοιχεία του έργου μας που έγιναν σε όλους τους τομείς.  Επισήμανε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στους δύσκολους καιρούς που διανύει ολόκληρη η Ευρώπη. Και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι εθνική αναγκαιότητα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βασικό δίλημμα των εκλογών που θα γίνουν το 2023, ένα δίλημμα που συνοψίζεται στη φράση: «Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών». Τόνισε, ταυτόχρονα, πως τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Ότι με λάθος αποφάσεις, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Κάτι που στην Ελλάδα μάθαμε με δυσάρεστο τρόπο πριν από λίγα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στα δύο εκατομμύρια των προσφύγων, που έφτασαν στην Πατρίδα μας, τιμώντας όλους εκείνους, που μέσα από εκείνη την τρομερή δοκιμασία, έβαλαν τα θεμέλια για μία πιο ισχυρή Ελλάδα. Η καταστροφή αυτή, με τον τρόπο που συντελέστηκε, μας δείχνει ότι ο θρίαμβος απέχει ελάχιστα από την καταστροφή. Ένα μάθημα που χρειάζεται να μας καθοδηγεί ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε σήμερα.

Αναφερόμενος στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας,  ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι  η απάντησή μας είναι η επιφυλακή, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, η ακμαία οικονομία μας και οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά κυρίως είναι η ενότητα και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κάλεσε τους γείτονές μας να σταματήσουν τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα, που ούτε μας φοβίζουν, ούτε και μας πτοούν. Και τόνισε ότι στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά, στις απειλές που εκτοξεύει ο κ. Erdoğan, απαντούμε με μία ελληνική λέξη: Όχι, κ. Erdoğan.

Τα μέτρα έκτακτου και μόνιμου χαρακτήρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας και την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας των πολιτών απέναντι στις εφιαλτικές εισαγόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις και την ακρίβεια, καθώς και στην ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών της νέας γενιάς. Ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων  στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα που  εντάσσονται τρεις βασικές ενότητες:

-Πρώτον, μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, που αφορούν κυρίως στην ανακούφιση έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

-Δεύτερον, μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2023.

-Και τρίτον, ένα σχέδιο που απαντά στο πρόβλημα της στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών,  για να μπορέσουν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν πολύ φθηνότερα το δικό τους σπίτι.

-Τα μέτρα εξειδικεύτηκαν σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ περαιτέρω εξειδίκευση θα υπάρξει και τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμά μας για τη στέγη.
Όλα τα μέτρα, αυτά που παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό, συνιστούν το πώς θα απαντήσουμε στις εισαγόμενες κρίσεις. Η Κυβέρνηση, με άρτιο σχεδιασμό και επαγγελματική εφαρμογή, καταφέρνει από την έναρξη της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020, να βρίσκει συνεχώς νέους πόρους για να στηρίξει την κοινωνία, αλλά και τις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση γνωρίζει και το πού θέλει να φτάσουμε και ξέρει πώς θα πάμε στον προορισμό αυτό. Οι πολίτες, συγκρίνοντας τους λόγους και τα έργα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, έχουν μια λογική επιλογή: τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια.
Όπως τόνισε στον επίλογό του, ο Πρωθυπουργός, το Σάββατο το βράδυ: «Τα στοιχήματα του μέλλοντος διαγράφονται ξεκάθαρα μπροστά μας. Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό ή τον αναχρονισμό. Ανάμεσα στη σιγουριά ή την αβεβαιότητα. Ανάμεσα στον πατριωτισμό ή την εθνική αμηχανία. Και ανάμεσα στην κοινωνική ευημερία ή την οικονομική καθήλωση. Τώρα ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές».
Για τη νέα σχολική χρονιά

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ εκ μέρους της Κυβέρνησης καλό ξεκίνημα στα παιδιά μας για την πορεία τους στη νέα σχολικά χρονιά. Στα πρωτάκια που συναντούν για πρώτη φορά τα σχολικά τους θρανία, καινούριους συμμαθητές, τις δασκάλες και τους δασκάλους τους. Και στα παιδιά που ξαναβρίσκουν τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές τους, τους καθηγητές τους, σε όλους που ξεκινούν και φέτος το γόνιμο δρόμο της Παιδείας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι -όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια- έτσι και φέτος η νέα χρονιά ξεκινά με υψηλή ετοιμότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες, αλλά και με σημαντικές καινοτομίες.