Με αναφορά στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
<<Η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Ύστερα από μακρές συζητήσεις αποφασίστηκε τελικά το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ανάμεσα στ’ άλλα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο -με ορισμένες εξαιρέσεις- στο ρωσικό πετρέλαιο που θα έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του 90% της ποσότητας που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη.
Δόθηκε επίσης σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές θα μπορεί να είναι -και υπάρχει ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα- και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει εισηγηθεί και στο οποίο επιμένει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκει ήδη πολύ ευρύτερη στήριξη ανάμεσα στους «27».
Συζητήθηκε, επίσης, η πολύ σημαντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το «RePower eu», δηλαδή τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αδιάθετους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά το μερίδιο που της αναλογεί από τους πόρους αυτούς όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία της κατανομής τους. Και προφανώς έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους αυτούς. Έχουμε σχέδιο, έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε επαγγελματισμό ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό κάθε καινούργια δυνατότητα που αναφύεται.>>
Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες:
<<Ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική – να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του.
Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον Πλανήτη. Για αυτό και η χώρα μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- απαντά πάντοτε στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση, αφού έχουμε το διεθνές δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη αποτρεπτική δυνατότητα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αποτέλεσμα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού, αλλά και της συνολικής μας στρατηγικής όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να έχουμε σειρά δηλώσεων καθαρής αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους. Ενδεικτικά αναφέρω:
-Τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.
-Χθες Τετάρτη, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τόνισε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Ανέφερε ακόμη ότι «η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημειώνω ακόμη την απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε του Εκπροσώπου του State Department με την οποία ανάμεσα στ’ άλλα συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις Η.Π.Α. η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.>>
Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις τιμές ρεύματος τον Μάιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε και εξακολουθεί να παίρνει αποφασιστικά μέτρα.
Εξήγησε μάλιστα για να είναι πιο ολοκληρωμένη η εικόνα ότι κάνει αναφορά στα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI) για τον Μάιο -όπως προκύπτουν από τιμοληψίες που έγιναν σε 33 πόλεις της Ευρώπης.
Αυτά όπως είπε καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το μέσο όρο του δείγματος αλλά και της ΕΕ κι αυτό λόγω των επιδοτήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που προχώρησε η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας ήταν στα 0,2377 ευρώ όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων στις οποίες έγιναν τιμοληψίες ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της ΕΕ στα 0,2717 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών και συγκεκριμένα βρέθηκε στη 16η θέση την τιμοληψία.
«Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και δείχνουν ότι ήδη αποδίδει το σχέδιό μας», υπογράμμισε.
2.6.2022