Γ. Οικονόμου : Με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, μας χωρίζουν πολλά πράγματα και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών

Η Νέα Δημοκρατία είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και απέρριψε εμμέσως τα σενάρια συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση μετά τις εκλογές λέγοντας:

<< Με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, μας χωρίζουν πολλά πράγματα και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών. Μας χωρίζουν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά στον προσανατολισμό της χώρας σε μείζονα ζητήματα. Έχουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα η  Ελληνική Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία, η ελληνική Κεντροδεξιά, με τις θέσεις του κ. Βελόπουλου. Αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το πώς θα έπρεπε να τη διαχειριστούμε, τον τρόπο με τον οποίο αποδεχόμαστε την επιστήμη και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Η πάγια θέση μας είναι ότι, όπως είναι διαμορφωμένη η πολιτική συγκυρία και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, η χώρα χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση.>>

Και συνέχισε:

<<Αρχικά να πούμε είναι θετικό πως ο κ. Τσίπρας, λίγο πολύ, αυτό που είπε στη Θεσσαλονίκη είναι ότι χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει Κυβέρνηση. Να συμφωνήσουμε σε αυτό και να το δεχτούμε ως μία κοινή αντίληψη. Δηλαδή, ο πρώτος πρέπει να είναι αυτός που θα είναι στην Κυβέρνηση. Εμείς λέμε αυτοδύναμοι και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Είναι στα χέρια και την επιλογή του ελληνικού λαού να το κάνει.

Είναι πολύ καθαρή η δική μας θέση: Να προκύπτει μία Κυβέρνηση η οποία να είναι συμπαγής και να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής ότι πάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αν ο ένας πάει προς την Ανατολή και εμείς προς τη Δύση, αυτό δεν μπορεί να είναι Κυβέρνηση. >>

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική τις δεσμεύσεις της ΝΔ και τους συνταξιούχους:

<< Οι συνταξιούχοι είναι μια κοινωνική ομάδα η οποία πλήττεται πολύ από την ακρίβεια. Η δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν ότι θα πάρουν τα αναδρομικά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις όλοι, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου, κάνουν ή δεν κάνουν προσφυγή. Η δέσμευση αυτή ίσχυε για τις κύριες συντάξεις και απέναντι στη δέσμευση αυτή η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν με περαιτέρω αύξηση οι συνταξιούχοι; Χωρίς αμφιβολία. Όμως, είναι ένα ζήτημα αντοχών της οικονομίας, περιθωρίων δημοσιονομικού χώρου.

Υπάρχουν ακόμη λίγες ρυθμίσεις των εξοντωτικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη και προς συνταξιούχους που είναι σε ισχύ. Όταν η οικονομία το επιτρέψει -και αυτό δεν πάει στο πολύ μακρινό μέλλον- θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Να δούμε και τι έχουμε κάνει για τους συνταξιούχους. Τη διεύρυνση της περιμέτρου για συνταξιούχους που θα πάρουν το επίδομα τα Χριστούγεννα, την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους. Μια σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις που κι αυτές ενισχύουν το εισόδημά τους παραπάνω.

Κάθε δυνατότητα καινούρια που υπάρχει, διότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες -και το λέμε με ειλικρίνεια στον κόσμο και με σεβασμό στα προβλήματά του, στις αγωνίες του και στις ανάγκες που έχει- αξιοποιείται για να περιλαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο.>>

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα είπε σχετικά με τον μηχανισμό τιομολόγησης της ενέργειας στη ΔΕΘ:

<< Λέει ο κ. Τσίπρας: «Αν έρθουμε εμείς θα υπερφορολογήσουμε τους παρόχους, που εσείς τους επιδοτείτε με αισχροκέρδεια και θα εξοικονομήσουμε 2,5 δισ. από τα υπερβάλλοντα κέρδη». Μα ήδη από τον μηχανισμό που έχουμε σε εφαρμογή  από τον Ιούλιο, έχουμε ανακτήσει μέχρι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη από άλλες πηγές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και τα επιστρέφουμε για να επιδοτούμε την κατανάλωση στον πολίτη, σε έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Αυτό μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης στον καταναλωτή. Μας έχει οδηγήσει στο να επιδοτούμε το 90-95% των αυξήσεων. Και μέχρι τέλος του έτους, θα έχει αποδώσει 5 δισ.. Η έκτακτη φορολόγηση με 90%, είναι ψηφισμένη από την  Ελληνική Κυβέρνηση, με εισήγηση του Πρωθυπουργού.>>

20.9.2022