Γ. Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός ανέδειξε στις ΗΠΑ την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας, της ασφάλειας

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου:

 

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις. Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις Η.Π.Α. για αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης  και τα θετικά της αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή.

Η εμφάνισή του Πρωθυπουργού, τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Biden,   όσο και στο συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου -με τη συμμετοχή των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων- ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς.

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, η Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, επιδοκίμασαν όρθιοι, κατ επανάληψη, τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, σε μια σπάνια για τα πολιτικά τους ήθη σύμπνοια, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν μια κίνηση που έδειξε τη συνειδητή επιλογή ενός Έθνους να συμπαραταχθεί στρατηγικά με ένα άλλο. Ήταν μια κίνηση  τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της.

Συνολικά, ο Πρωθυπουργός έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο  ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας και έδωσε το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πλέον μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, αντλώντας τόσο από την ιστορική, αξιακή και πολιτική μας παράδοση, όσο και από τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει μετά το 2019.

Ο Πρωθυπουργός πέτυχε να συνδυάσει ένα βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη, συνδυασμός που αποτελεί διαχρονικά την πεμπτουσία του ελληνικού πνεύματος. Έδειξε στο αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό πόσο η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα, ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Γιατί σε κάθε μεγάλη κρίση, η λύση γεννάται από την επιστροφή στις αξίες που θεμελίωσαν την ακμή και το μεγαλείο κάθε πολιτισμού. Ο επανασχεδιασμός της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Δύση και αυτός δεν μπορεί να γίνει δίχως τους Έλληνες κλασικούς.

Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο ο ακρίτας της Δύσης, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και μια πολιτισμική υπερδύναμη χιλιετιών, της οποίας ο Πολιτισμός σήμερα είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεν έπεσε στην παγίδα της εύκολης προγονολατρείας και του νοσηρού εθνοκεντρισμού. Αντίθετα, ανέδειξε  τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και με την ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στην δική μας αντίληψη η επίσκεψη στις Η.Π.Α. δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του «μαθητή» που τρέχει να παραπονεθεί στον «δάσκαλο» επειδή τον αδικεί ο διπλανός του. Μια τέτοια θέση έχει στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου εταίρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στην βάση της.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.  Ήταν  ο ηγέτης μιας χώρας  που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μιας  χώρας που θέλει και μπορεί να αναπτύξει δυναμική στη νέα εποχή. Που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, πάντοτε, όμως, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη  να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα.

Μετέφερε  την πραγματικότητα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μετά την περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας. Μια Ελλάδα που χειρίστηκε με επάρκεια τις μεγάλες κρίσεις των δύο τελευταίων ετών, μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ραγδαία, μια Ελλάδα που στέκεται ανυποχώρητη στην υπεράσπιση του δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, μια Ελλάδα που μετασχηματίζεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, που προσφέρει δουλειές και ευκαιρίες στους ανθρώπους της, μια Ελλάδα που ψηφιοποιείται ραγδαία, μια Ελλάδα που μεριμνά ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μια Ελλάδα στην οποία το ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργούν τα Πανεπιστήμιά της είναι περιζήτητο στον κόσμο.

Μίλησε όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού. Σήκωσε πιο ψηλά την Πατρίδα μας, η οποία είχε τρωθεί βαθιά στη διεθνή κοινή γνώμη από τις επιπτώσεις της κρίσης των μνημονίων. Με την πραγματικά ιστορική ομιλία που εκφώνησε  στο Κογκρέσο -τη Βουλή και τη Γερουσία των Η.Π.Α.- ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  αξιοποίησε την ευκαιρία -που δόθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα Πρωθυπουργό- για να παρουσιάσει την Ελλάδα που έρχεται από μακριά και που μπορεί να πάει μακρύτερα. Ανέδειξε  την πραγματικότητα μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που δεν είναι περιχαρακωμένη, αλλά μιλά την ίδια γλώσσα με τις σύγχρονες δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου και μάχεται για τις ίδιες αξίες, ιδέες και δημοκρατικές αρχές.

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα στον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden επεφύλαξε στον Πρωθυπουργό εγκάρδια υποδοχή και εξήρε την στάση που κράτησε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η πιο σημαντική και η συμμαχία μας πιο  στενή και πιο ισχυρή από ποτέ. Και επισήμανε ότι τα δύο Έθνη συνεργάζονται δημιουργικά σε όλους τους τομείς: Στο κλίμα, την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την άμυνα. Ιδιαίτερα σημαντικοί ήταν και οι συμβολισμοί οι οποίοι αναδείχτηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Και οι συμβολισμοί πολύ συχνά παράγουν και πολιτικό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, της Πατρίδας μας, της Ελλάδας. Αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του, του ονόματος του. Είχε την άνεση να πει ότι αν και Καθολικός πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον Ορθόδοξο τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός από την άλλη τόνισε ότι η χώρα μας παρείχε από την πρώτη στιγμή ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, τόσο για λόγους αρχής,  όσο και για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Υπερασπιζόμενοι ανυποχώρητα την Ουκρανία στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους απολυταρχικούς και αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με κοινή δυναμική απάντηση. Τόνισε σχετικά ότι οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες, πρέπει να αποτύχουν και θα αποτύχουν.

Ο Πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο  κατά της Ρωσίας θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία, τους πιο ευάλωτους και τις επιχειρήσεις απέναντι σε ακραίες αυξήσεις που παρατηρούνται. Εμείς το κάνουμε ήδη και θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Θα κρατήσουμε ενωμένη και αρραγή την κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός  εξήγησε στον Πρόεδρο των Η.Π.Α τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συζήτησε την πρόταση -που ήδη έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε  ότι η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και  τη δυνατότητα της χώρας μας να λειτουργήσει ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντοτε θα αναζητά ειρηνικά μέσα για να επιλύει τις διαφορές με τους γείτονές της. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Και ότι δεν θα επικρατήσει η  γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας.

Κατήγγειλε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως και επανέλαβε, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα δεχτούμε -τόνισε στο Κογκρέσο- επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πρωθυπουργός -μιλώντας ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού- έθεσε επιτακτικά και το Κυπριακό. Ζήτησε από τον Πρόεδρο Biden να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Ζήτησε και από τα μέλη του Κογκρέσου  να μην ξεχνούν τη ανοιχτή πληγή που προκαλεί, εδώ και 48 χρόνια, η εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση και την κατοχή στη Κύπρο. Και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές  ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει  στις Ένοπλες Δυνάμεις της, προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και ανακοίνωσε ότι ήδη η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η χρονική περίοδος που η χώρα μας θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. απέδειξε ότι η  φωνή της Πατρίδας μας -η φωνή δικαίου, αρχών, αξιών, μια φωνή που έρχεται από το βάθος της Ιστορίας- ακούγεται στον κόσμο και το κύρος της Πατρίδας μας αναβαθμίζεται συνεχώς. Όποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., είναι όπως έλεγε εύστοχα ο Σοφοκλής:  τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ,. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα.

19.5.2022